Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu kao ostale

Ovo su novogodišnje želje djece bez roditelja...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Želje djece bez roditeljske skrbi drugačije su od uobičajenih, a ministrica Opačić im je obećala njihovo ispunjenje. Iako je procedura posvajanja i dalje komplicirana i dugotrajna, već je u prošloj godini broj posvajanja povećan.

Mama, baka, brat, sestra... To su želje djece iz doma u Nazorovoj. Svatko ima svoju priču. Neki imaju šansu vratiti se svojoj obitelji, a neki se nadaju da će biti posvojeni.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija mentalno zdravlje pati Psihijatri zabrinuti za mlade: Pacijenti su sve mlađi, raste agresija, a kliničke slike su sve ozbiljnije Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka

'Institucija je krasna, tu sve materijalno imaju, ali idu negdje gdje su jedan na jedan, gdje nisu jedan od sedmero', kaže teta Lela iz Nazorove koja tamo radi već 15 godina. Ona je u kontaktu je s većinom djece koja su našla sreću u novim obiteljima. Prošle je godine takvih bilo više.

'2012. godine smo ima 30-ak posvojenja, 12 djece je otišlo u obitelj udomitelja i imali smo dosta povrataka u biološku obitelj', kaže ravnateljica Doma Jelica Belošević.

>> Istinski heroj: Spasila 30 novorođenčadi bačenih u smeće i pružila im dom

Milanka Opačić godinama se bori za olakšavanje postupaka posvajanja. Uredila je registar posvojitelja i popis sve djece s detaljima o petstotinjak djece do 7 godine koja su u sustavu skrbi države.

'Mi se možemo truditi da što više djece u kratkom roku ode u posvojenje, ali moramo biti svjesni da će uvijek biti djece koja će iz nekog razloga morati izaći iz svoje obitelji', kaže ministrica.

Posvajanjima će se baviti i novi obiteljski zakon. Kao skrb o djetetu ne može se računati jedan telefonski poziv roditelja unutar tri mjeseca. Ta procedura usporava posvajanja.

Centri za socijalnu skrb i sudovi, kočničari su boljeg života napuštene djece. Ona moraju biti na prvom mjestu. Paralelno s posvajanjima Ministarstvo uređuje i sustav udomljavanja. Kada će brojke početi govoriti u njihovu korist nitko ne želi prognozirati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene