Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar gospodarstva Đuro Popijač je gostovao u Dnevniku Nove TV te je odgovarao na pitanja o Ini.


Gospodine Popijač, jeste li iz straha od Europske komisije odustali od zakona o INI? Bi li nam bilo blokirano poglavlje o zaštiti tržišnog natjecanja?

Nemamo razloga strahovati od nikoga kada je zaštita hrvatskih interesa u pitanje. Ovaj čin dokazuje ustrajnu borbu protiv korupcije. Nas je Hanfa informirala o prijavi DORH-u te se okolnosti bitno mijenjaju u odnosu na onu namjeru kako smo mi to željeli učiniti. Mi ćemo sačekati da istraga završi i pokaže tko je sve stajao iza toga. Može biti da ovo nije sve točno, da se nisu dionice kupovale ilegalnim putem.

Istraga se već duže provodi, kako da ste o tome izvijestili baš jučer kada ste najavili predstavljanje zakona?

Vezani članci Tomislav Ćorić - 3 Prije pet godina je Plenković najavio da će "INA biti vraćena u hrvatske ruke". Ćorić otkrio: "O svemu idući tjedan" Damir Vanđelić Damir Vanđelić o imenovanju novih članova NO-a Ine: "Danas MOL ima sve razloge da slavi"

HANFA ne provodi istragu. Oni su tijekom cijelog ovog vremena morali činiti te radnje kako bi spoznali tko stoji iza kupovine dionica, i to je njihov posao. Istragu o tome tko je i na kakav način kupio te dionice je stvar Državnog odvjetništva.

Rekli ste da se ne bojite Bruxellesa...

Upravo zato što i ovaj čina dokazuje ustrajnu borbu protiv korupcije vezano uz bilo koji predmet i uz bilo što.

Onda, hoćete li i nakon završetka istrage inzistirati na Zakonu o zabrani stjecanja većinskog vlasništva nad INOM?

Mi prvo želimo pričekati da završi istraga da vidimo tko sve stoji iza tih transakcija. Na kraju krajeva, nije rečeno da je sve ovo točno. Ne mora biti da je novac uistinu iz ilegalnih kanala.

Zakon možete donijeti i bez obzira na ishod istrage?

Istraga, koja mora pokazati rezultate će nas uputiti u kojwm smjeru moramo ići u zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa. Pa je zatim moguće i govoriti o izmjeni Zakona o privatizaciji Ine, koaj je neke stvari, možda i nepotrebno izregulirala 2002. godine.

Postoje li konkretni dokazi da je ovaj sporni Slovak povezan s MOL-om ili su to samo indicije?

Hrvatska Vlada ne dokazuje ništa, to će morati utvrditi Državno odvjetništvo.

Kad maknemo sve ovo postrani, je li ovo ipak rat tko će imati većinsko vlasništvo nad Inom - Vlada ili MOL?

Hrvatska Vlada je predstavnik vlasnika. Ovo nije rat za većinu dionica. Vlada mora voditi brigu o strateškim nacionalnom interesu. Ina je kao strateška energetska kompanija uistinu od strateškog vlasništva. Bez obzira u čijem bila vlasništvu, svaka će hrvatska Vlada uvijek mora voditi brigu što je to Ina, na koji način funkcionira i pridonosi hrvatskom gospodarstvu. Očekujemo da Ina bude sve što je bila i u prošlosti, moćna energetska kompanija.

Može li zbog ove situacije doći u pitanje potpora Mađarske ulasku Hrvatske u Uniju?

Zašto bi došla potpora Mađara u pitanje? Ako je to borba protiv korupcije, ako postoje indicije da su tu bile manipulativne, špekulativne rabote, onda će to biti potvrda svega onoga što činimo. pa i od mađarske strane.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju