Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik Uprave HEP-a

Koračević: Ovo nije poskupljenje već usklađivanje cijena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević rekao je kako bi bez poskupljenja HEP poslovao izuzetno teško.

Grijanje poskupljuje 37 posto. Je li baš potrebno toliko podići cijenu?

Pročitajte i ovo Čokolada; ilustracija - 3 rekord probijen Prijeti nam najveća cijena slatkog grijeha u povijesti: "To više nitko ne može podnijeti" Vladimir Putin Više od 200 milijuna pregleda Putin otkrio zašto je pristao na intervju s američkim novinarom: "To je zbog želje mnogih ljudi kod nas i u svijetu"

Zlatko Koračević: Ovdje se ne radi o poskupljenju već usklađenju proizvodne cijene s prodajnom cijenom.

Građani vide sve manje novca u svojim novčanicima.

Zlatko Koračević: Razumijem probleme građana, i ja sam građanin i plaćam mjesečne račune. Ali, logika govori da nešto što te košta jednu kunu ne možeš prodavati po 60 lipa. To je neodrživ sustav i kad tad dolazi na naplatu.

Od kad stoji zahtjev za poskupljenjem?

Zlatko Koračević: Iz travnja 2010. godine. Pred izbore u skladu s njihovom korporativnom kulturom i načinom ponašanja u kupovanju socijalnog mira. Zbog nečinjenja mi smo imali gubitke od 320 milijuna kuna.

Može li HEP te novce negdje drugdje pronaći? Stalno spominjete restrukturiranje. Ispada da se sve lomi preko leđa građana.

Zlatko Koračević: Započeli smo mnoge procese, u smislu racionalizacije poslovanja HEP-a. I na listi užasa koji su me dočekali kad sam došao u HEP, Toplinarstvo je sasvim sigurno jedan od tih.

Kako ćete izaći na kraj s gradonačelnicima koji ne žele podići cijenu grijanja?

Zlatko Koračević: Razumljiv mi je njihov populizam i strah i briga budući da smo sad u predizbornoj godini. Međutim, svatko od nas mora preuzeti na sebe svoju odgovornosti. Imate dvije varijante, ako se cijena fiksira, netko je mora nadomjestiti. Ili da se omogući potpuno logičan i normalan sustav - usklađivanje cijena.

Kako bi HEP poslovao dalje da ne dođe do poskupljenja?

Zlatko Koračević: HEP bi poslovao izuzetno teško zbog neulaganja, nečinjenja. Svih ovih godina je došao u jednu ozbiljnu situaciju. Kosoričina Vlada zajedno s bivšim ministrom Đurom Popijačem nije imala spremnost pokrenuti sustav temeljem mišljenja regulatorne agencije u travnju 2010. nego su svu odgovornost prebacili na jedinice lokalne uprave i danas mi plaćamo ceh.

Vlasnik vam je država. Treba li ona i dalje određivati cijene?

Zlatko Koračević: Ne, to nije posao države. To je posao regulatorne agencije. Jedna europska praksa koju smo mi dužni primjenjivati.

Sad ste nadoknadili zaostatke od 2009. godine. Možemo li reci sada da je za neko vrijeme kraj poskupljenjima?

Zlatko Koračević: Ne, nismo još nadoknadili zaostatke iz 2009. Ne mogu u ovom trenutku kategorički tvrditi da nas ne čeka poskupljenje.

Možemo li očekivati još dodatna poskupljenja?

Zlatko Koračević: Možemo očekivati usklađenje koje može rezultirati bilo poskupljenje bilo većom cijenom, a moguće je i s nižom cijenom, ali to ne ovisi samo o HEP-u već o kompletnoj infrastrukturi koju taj sustav mora pratiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene