Kazna za korištenje mobitela u vožnji
Kazna za korištenje mobitela u vožnji Foto: Sanjin Strukic PIXSELL

Iako statistike govore kako sudionici nisu svjesni kakve nesreće može prouzročiti tipkanje na mobitelu, oprez raste, barem u zakonodavstvu. Novčana kazna za ovaj prekršaj je porasla.


Do nedavno je kazna za prekršaj korištenja mobitela u vožnji iznosila 500 kuna. Novi predloženi iznos za izmjene u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama je bio 1500 kuna, međutim konačni je ipak niži.

Vezani članci Pridržavate li se bontona u vožnji? Bonton u limenom ljubimcu: Pridržavate li se ovog pravila koje može spasiti živote? Semafor za pješake koji bulje u mobitel (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Kako su pješaci i biciklisti reagirali na semafor za one koji zure u mobitel

Nekoliko saborskih zastupnika predložilo je da kazna za korištenje mobitela u vožnji iznosi 1000 kuna, a kao razlog smanjenja te cifre naveli su težinu tog prekršaja, ali i standard hrvatskih građana te iznose kazni u drugim članicama Europske unije. Taj je prijedlog i usvojen.

Prema aktivnostima koje se provode na nacionalnoj razini, možemo utvrditi kako svijest među sudionicima prometa počinje jačati. Jedan od glavnih motivatora za buđenje svijesti bili su i alarmantni podaci koje je prikupila Hrvatska mreža menadžera sigurnosti. Proveli su istraživanje koje je pokazalo da 90 posto vozača, 33 posto biciklista i 50 posto pješaka koristi mobitel u prometu.

Ti podaci pokazuju kako je vrijeme za donošenje ključnih poteza već odavno prošlo. Iako se još uvijek ne utvrđuje je li mobitel korišten prilikom manjih prometnih nesreća, prati se statistika sa smrtnim ishodom. Ta statistika kaže da je mobitel u vožnji četvrti ubojica na cestama.

Još veći problem je što 40 posto građana ne bi mijenjalo svoju naviku, neovisno o kaznama koje bi očito trebale biti veće.

Nekoliko godina trajala je i borba za uvođenjem Nacionalnog Dana bez mobitela u prometu, a resorno ministarstvo sada mu daje potpunu podršku.

Kampanju Dan bez mobitela u prometu podržava i Tele2 i šalje snažnu poruku.

''Trebamo biti svjesni da svaki put kad sjednemo u vozilo, koristimo mobilni telefon to može biti opasno i za nas i za druge sudionike u prometu, stoga apeliramo na sve sudionike u prometu; prije nego sjednete u vozilo, na bicikl ili pošaljete poruku, razmislite, nemojte tipkati u prometu, život je zaista važniji od mobitela.''

Ne tipkaj dok voziš.