Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U moru teških priča lijepo je čuti i one koje bude nadu. Pokrenuli su posao i uspjeli.


Za oko polovicu mlijeka koje njegove krave proizvedu Ivica Kruljac iz Vladislavaca sam određuje otkupnu cijenu. Prije mjesec dana postavio je prvi mljekomat u Slavoniji.

Vezani članci Uvoz mlijeka i sira u porastu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Domaća proizvodnja mlijeka u stalnom padu: "Strani prozvodi ne mogu se usporediti s domaćim, ali kupci gledaju samo jednu stvar..." Mliječna farma (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatski mljekari ogorčeni su i ljutiti: "Uništavaju nas cijene i uvozni lobiji sa svojim smećem"

>> Svaka hrvatska krava zadužena je gotovo 600 kuna

'Same nestabilnosti na tržištu mlijeka su, da tako kažem, stavile točku na i', kazao je Ivica.

Zbog te odluke ne žali. 'Zadovoljan sam. Dnevna prodaja mlijeka je od 50-150 litara'.

A zadovoljni su i kupci. ''Osjeti se razlika, nije vodenasto', kazala je jedna gospođa koja kupuje mlijeko na mlijekomatu.

I Marko Mrkonjić iz Babine Grede uvjeren je da mljekarstvo ima budućnost. Dok su mnogi farme zatvarali i prosvjedovali, on je svoju proširio za 50 grla.

'Iz jednostavnog razloga što imamo svu potrebnu infrastrukturu. Od zgrada do mehanizacije, imamo svu potrebnu opremu', kazao je Mrkonjić.

Sve je to polako gradio proteklih 20 godina. Svjestan je da su mnogi mljekari opterećeni velikim kreditima i dugovima, ali borbu za bolje sutra, smatra, ne treba voditi na cesti.

Jedan mljekomat i proširenje farme neće riješiti probleme mljekarstva, ali su dobar pokazatelj u kojem smjeru krenuti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju