Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više pojedu nego što zarade

Svaka hrvatska krava zadužena je gotovo 600 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mi smo se danas bavili matematikom i došli do nevjerojatnih brojki. Svaka krava u hrvatskom agraru zadužena je gotovo 600 kuna.

Više pojedu nego što zarade. Sa 70 grla u štali Dragutin je stalno u minusu. Dragutin od svake proizvedene litre mlijeka pola litre da za stočnu hranu, dva decilitra za plaće radnicima, još dva popije banka, a decilitar veterinar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mljekari nastavljaju prosvjed Minuta šutnje za hrvatsko selo: 'Ne bučite da ne probudite ministra' Slika nije dostupna 'Nezakonit sporazum' Mljekari ne posustaju: Tužit ćemo državu i prerađivačku industriju!

Da bi farmer s 50 grla bio na nuli cijena mlijeka morala bi biti 4 kune. Onome sa sto grla  3 kune i 70 lipa. 'Ako imamo skupe sirovine, onda nemamo razvijenu prehrambenu industriju', tvrdi Stipan Bilić, stručnjak za poljoprivredu.

Pa je zato u Hrvatskoj, i uz državne poticaje  hrana skupa. 'Uloga bi države bila dase ona opredijeli koja se cijena mlijeka smatra poželjna za mljekare, a koja je cijena poželjna za potrošače', rekao je Stipan Bilić.

>> Seljaci prekidaju prosvjede i vraćaju se kućama!

Troškovi proizvodnje rastu iz dana u dan. Uz stočnu hranu, rate kredita i ostale troškove, Dragutin na svaku kravu na mjesec potroši 2 046 kuna. Ona mu na mjesec zaradi tek 1448 kuna. Svako grlo napravi minus od 598 kuna.

'Možete kravama napraviti ležaj na madracu i održavanje tog ležaja bit će izuzetno skupo', dodao je Bilić. Ništa jeftinije nego klimatizacijski sustav, tuševi i četke za masažu - čak i televizija. Sve za više mlijeka.  No, da bi domaće krave farmerima pokrpale minuse  ne bi im bio dovoljan ni wellnes.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene