Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pametno?

Ovako Vlada planira uštedjeti u zdravstvu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čistačice, kuhare, dostavljače u javnim bolnicama trebali bi preuzeti privatnici. Tako izgleda Vladin plan tzv. outsourcinga. Neke bolnice su ga već uvele i kažu kako su uštede vidljive.

Kuhari, čistačice, praonice rublja- svi oni koji spadaju pod nezdravstvene djelatnosti, Vlada namjera odvojiti i uvesti outsourcing. Za te bi poslove angažirali privatne tvrtke. KBC Zagreb već godinama koristi usluge privatne praonice rublja. Uveli su i dio servisa za čišćenje, kao i servis za noćnu službu prijevoza krvi i lijekova.

Pročitajte i ovo Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno" Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi

'Vrlo nam je jednostavniji život u bolnici kada ne morate razmišljati svaki dan o nabavci, o isporuci, pranju, o strojevima, o ljudima, o bolovanjima, o godišnjima, o plaćama za te ljude', rekla je bacc. med. tech. Branka Rimac iz KBC-a Zagreb.

>>Sindikati protiv privatizacije nezdravstvenih djelatnosti u zdravstvu

Jer, uštede su vidljive. Primjerice, kod pranja rublja. Tvrde, čak i do 40 posto. S time se slaže i ministar zdravlja. 'Možete govoriti o uštedama koje se mjere u stotinama milijuna kuna', rekao je Rajko Ostojić.

No, ne slaže se Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi. Predsjednica sindikata Spomenka Avberšek već 8 godina pokušava objasniti loše strane outsourcinga. Poručuje kako nije isto čistiti školu ili bolnicu.

'Kada istu spremačicu koja je bila kod nas, uzmemo od privatnika, onda mi moramo još nešto platiti, a to je PDV. Čistiti bolnicu nije samo uzeti metlu i kantu i oprati hodnike. Ono što je za običnog građanina, kada ulazi u naše zdravstvene ustanove, čisto, to ne znači da je čisto', rekla je Avberšek.

Avberšek nipošto ne podržava i izdvajanje kuharica iz sustava zdravstva. Tvrdi kako nem aprivatnika koji može skuhati 30 različitih dijetnih menija.

Ali, očito je da će Vlada za 16 000 nezdravstvenih djelatnika nešto napraviti. Nakon što se naprave analize, znat će se i daljnji plan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene