Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otvorene 5. 'Riječke ljetne noći'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jubilarni 5. festival "Riječke ljetne noći" otvoren je sinoć svečanošću ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) "Ivana pl. Zajca" u Rijeci.

Brojne okupljene građane i njihove goste pozdravili su intendantica HNK-a Nada Matošević i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 13 godina zajedno: DLJI i Vipnet Slika nije dostupna Ljetne temperature u proljeće U Zagrebu 30 stupnjeva!

Nakon svečanosti otvaranja francusko ulično kazalište "Transe-Express" odigrat će predstavu "Oslobađanje violina" na Gatu Karoline riječke.

Na programu festivala koji će trajati do 25. srpnja, bit će ukupno 27 događaja. Među značajnijima su izvedba Puccinijeve opere "Tosca" u režiji Damira Zlatara Freya, u izvedbi solista, orkestra i zbora Opere riječkoga HNK. "Tosca" će biti izvedena na tri lokacije u Rijeci - u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, te na Trsatskoj gradini - na svakoj lokaciji po jedan čin.

Balet HNK "Ivana pl. Zajca" u koprodukciji s baletnom trupom CeDeCe iz Portugala praizvest će balet "Pjesma nad pjesmama" u koreografiji Staše Zurovca te premijerno izvesti balet "Penelopa" portugalskog koreografa Luisa Souse.

Premijerno će u koprodukciji Međunarodnog kazališnog festivala MESS iz Sarajeva i riječkoga HNK u režiji Damira Zlatara Freya biti odigrana Strindbergova "Gospođica Julija".

Važna gostovanja na ovogodišnjim "Riječkim ljetnim večerima" su gostovanje Piccolo Teatra iz Milana s Aristofanovom komedijom "Žene u parlamentu" u režiji Serene Sinigaglie, video-performerske skupine "Post Theater" kojoj su matični gradovi New York, Berlin i Tokio s programom "skinSITEs", Baleta Slovenskog narodnog gledališča Maribor s predstavom "Pret-a-porter" Milka Lazara i Edwarda Cluga, zatim gostovanje zagrebačkog HNK s operom Francisa Poulenca "Razgovor Karmelićanki" u režiji Krešimira Dolenčića te nastup grupe "Laibach".

Svake godine organizatori, HNK "Ivana pl. Zajca", Grad Rijeka i Turistička zajednica Grada Rijeke pronađu nekoliko novih atraktivnih lokacija. Ove godine to su Kapucinska crkva, Guvernerova palača, Klobučarićev trg te do sad nekorištena hala bivše tvornice "Torpedo".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene