Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradi se, gradi...

Otvorena nova studentska menza na Filozofskom: Provjerili smo kakva je hrana i koliko košta

Filozofski fakultet dobio menzu (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Filozofski fakultet dobio menzu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Filozofski fakultet dobio menzu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Filozofski fakultet dobio menzu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Filozofski fakultet dobio menzu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Filozofski fakultet dobio menzu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Filozofski fakultet dobio menzu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Filozofski fakultet dobio menzu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Filozofski fakultet dobio menzu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
Filozofski fakultet u Zagrebu napokon je dobio dugo očekivanu studentsku menzu. Investicija je vrijedna oko dva milijuna kuna. U novoj menzi sa studentima je bila i ekipa Dnevnika Nove TV, provjerili su za koliko novca i što se može pojesti, ali i to kako je danas biti student.

Tek što je otvorena, u novoj menzi odmah - gužva. Za novu menzu Ministarstvo obrazovanja dalo je oko dva milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja" Najmoderniji studentski dom u RH - 5 Luksuz za studente Bio je pomoćna ambulanta za oboljele od korone, a sad postaje najmoderniji studentski dom: Imat će disko, fitness, podzemnu garažu...

''Restoran je kapaciteta oko 130 sjedećih mjesta. Ugrađena je najnovija tehnologija za pripremu namirnica i posluživanje'', kaže Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj Studentskog centra.

Odlično je i studentima susjednih fakulteta čije su menze bile preopterećene. ''Ako još jednom filozofi naprave stometarski red u našoj menzi, doći će nas dvostruko više nego sad, samo zato da im pokažemo da možemo'', kaže Dominik, student strojarstva i brodogradnje.

A što studenti mogu pojesti, odlučili smo i sami provjeriti. Za šest i pol kuna dobili smo pohanog oslića, povrće, salatu i desert.

Jelo je tako jeftino jer ga država sufinancira sa 71%. Student plaća samo razliku do pune cijene. Birati se može između šest jela s prilogom. U ponudi su još i juha, salate i deserti.

Zagreb ima daleko najveće kapacitete, ali i najviše studenata. Prema podacima Ministarstva, ukupno 63.000 studenata, četiri doma s više od 6000 mjesta i 17 restorana.

Split s više od 18000 studenata ima tri doma s tek nešto više od tisuću mjesta i 10 restorana. Osijek s ukupno više od 15 tisuća studenata dva studentska naselja s kapacitetom od tek 619 mjesta i 15 restorana.

Studenti u Osijeku žale se da je premalo mjesta u domovima. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kaže - radi se, uloženo je više od milijardu kuna u izgradnju domova.

''Gradnja je u Splitu, u Zadru se priprema, u Dubrovniku se stavio kamen temeljac, planovi su za Rijeku. U Puli je studentski dom u izgradnji, a još postoje možda mogućnosti za dva manja doma. To je vrlo veliki obuhvat', kaže Divjak. Sve to košta, ali svaki pomak za studente i njihove roditelje znači - puno.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene