Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otvorena javna podzemna garaža "Tuškanac" sa 465 parkirališnih mjesta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Javnu podzemnu garažu "Tuškanac", sa 465 parkirališna mjesta, od kojih 25 za osobe s invaliditetom, s prizemljem i četiri podzemne etaže za čiju je gradnju izdvojeno oko 52 milijuna kuna otvorio je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Gradonačelnik je zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu gradnje podzemne garaže "Tuškanac", od ideje do realizacije, te istaknuo da su najzaslužniji građani koji su izdvojili 52 milijuna kuna da se garaža napravi. Radovi na garaži počeli su u listopadu 2006., i to je treća podzemna garaža u gradu, nakon garaža na Langovom i Kvaternikovom trgu, koje su gradu potrebne jer je gorući problem pronalazak mjesta za parkiranje, rekao je direktor Zagrebparkinga-podružnice Zagrebačkog holdinga Mate Kraljević.

Pročitajte i ovo Komemorativni skup u Kerestincu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 77. obljetnica proboja Bandić na komemoraciji za logoraše u Kerestincu: "Zviždite, ja nisam ovdje došao po pljesak" Kreće rekonstrukcija remetinečkog rotora (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Rekonstrukcija rotora Započele su pripreme za rekonstrukciju jednog od najproblematičnijih raskrižja u Hrvatskoj

Svima koji su protiv gradnje podzemnih garaža Bandić je poručio neka mu daju recept što učiniti s parkiranjem 450.000 automobila u gradu. "Bolje je da su parkirani pod zemljom, nego na zagrebačkim pločnicima", istaknuo je Bandić te najavio skoro gradnju još jedne podzemne garaže na Srednjoškolskom igralištu iza Muzeja Mimara.

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić najavio je da bi kamen temeljac za gradnju te garaže koja će, kako je rekao, imati oko 700 parkirališnih mjesta trebao biti postavljen 8. listopada na Dan hrvatske nezavisnosti.

Gradonačelnik je najavio da će se od 1. lipnja na Gornjem gradu smanjiti broj parkirališnih mjesta za oko 400-injak, a za dvije godine za još 500-injak. Planira se da u garaži "Tuškanac" svoje automobile parkiraju i zastupnici Hrvatskog sabora i članovi Vlade.

Za godinu dana trebao biti biti napravljen tunel i lift koji će povezivati garažu "Tuškanac" s Gornjim gradom, rekao je pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Davor Jelavić. Povezanost garaže s Gornjim gradom ostvarivat će se i mini busom.

Garaža "Tuškanac" je posebna po svom dizajnu jer je jedina garaža koja na svom krovu ima košarkaško igralište i šetnicu i to je jedan od razloga zbog kojeg će konkurirati na Europskom kongresu o parkiranju koji će se održati u rujnu 2009. u Beču, čulo se na otvorenju. Garaža je posebna i po tome što se na njoj nalazi i informativni pano, na kojoj je, na kreativan način prikazana povijest košarkaškog kluba Cibone, nekadašnje Lokomotive, a taj je pano danas svečano otvorio gradonačelnik Bandić u pratnji poznatih košarkaša Cibone i njihovih trenera, Mirka Novosela i Branko Volfera. 

Klupski nadimak joj je bio Vukovi s Tuškanca, jer je tadašnja Lokomotiva prije izgradnje današnje Košarkaške dvorane Dražena Petrovića igrala na igralištu na Tuškancu. Na današnjem otvorenju podzemne garaže košarku su zaigrali najmlađi igrači Cibone.

Podzemnu garažu "Tuškanac" blagoslovio je velečasni Franjo Prstec.

U garaži su prvi parkirnu karticu provukli gradonačelnik Milan Bandić, njegova zamjenica Ljiljana Kuhta Jeličić i predsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene