Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cilj je učenike poticati da se obrazuju, i kasnije samozapošljavaju, u obrtničkim zanimanjima.


Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je javni poziv 'Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima', na koji se mogu javiti učenici koji se školuju unutar deficitarnih obrtničkih zanimanja.

Vezani članci Školske klupe (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Traže se strukovnjaci, a iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja poručuju: "Za gimnazije mora biti bodovni prag" Deficitarna zanimanja (Foto: Dnevnik.hr) Nitko se ne veseli novoj školskoj godini više od njih: "Zadovoljan sam, potrošit ću to na igrice"

Na raspolaganje je stavljeno 9 milijuna kuna, s time da bi svaki učenik dobio stipendiju od 750 kuna mjesečno, a prijave traju od 1. do 30. rujna. Dio je ovo programa 'Poduzetnički impuls', a cilj je poticanje učenika na obrazovanje za rad u obrtničkim zanimanjima. Korisnici su dakle srednjoškolci koji se obrazuju u jednom od deficitarnih zanimanja, kako u pozivu stoji:

Previše odlikaša, interes za gimnazije i izumiranje strukovnih zvanja

'Autolakirer, autolimar, automehatroničar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, fasader, galanterist, instalater grijanja i klimatizacije, instalater kudnih instalacija, konobar, krojač, krovopokrivač, kuhar, mesar, pekar, plinoinstalater, slastičar, stolar, tesar i vodoinstalater...'

U natječaju je navedeno da se potpora može dodijeliti 'i za druga obrtnička zanimanja koja na svom području područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odredi kao deficitarna.' Sve detalje natječaja, rokove, uvjete i načine bodovanja provjerite na ovom linku gdje je objavljen Otvoreni javni poziv.

Srednja.hr je također na ovom linku objavila i galeriju s deficitarnim zanimanjima po županijama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook