Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rembrandt u Zagrebu

Otvarena izložba 'Rembrandt: grafike'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je dugo pripremana izložba 'Rembrandt: grafike' sa 103 bakropisa glasovita nizozemskog slikara i grafičara Rembrandta Harmenszoona van Rijna (1606.-1669.)

Izložena djela su iz fundusa Zemaljskog muzeja 'Joanneuma' u Grazu. Od 110 originalnih bakropisa koliko ih se čuva u Muzeju u Grazu, na zagrebačkoj izložbi predstavljena su 103 bakropisa velikog majstora nastala od 1628. do 1665. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rembrandt ili ne? Slika nije dostupna Nizozemska slavi 400-tu godišnjicu rođenja Rembrandta

Riječ je o jednoj od najcjelovitijih zbirki Rembrandtovih grafika koje su tematski podijeljene u devet skupina, autoportreti, portreti, motivi iz Starog i Novog zavjeta, književnosti, žanr scene, krajolici i drugo.

Autorica izložbe je kustosica Zbirke Stare galerije Zemaljskog muzeja 'Joanneum' Karen Leitner-Ruhe, a koordinatorica je voditeljica Zbirke grafika Muzeja za umjetnost i obrt Anđelka Galić.

Izložbu je otvorio ministar kulture Božo Biškupić koji je istaknuo da je i večerašnja izložba velik događaj za grad Zagreb i Hrvatsku, za hrvatske muzeje i muzejske djelatnike koji su u proteklih nekoliko godina ugostili značajne međunarodne izložbe.

Posebno je izrazio zadovoljstvo ovom izložbom koja predstavlja cjelokupno grafičko stvaralaštvo Rembrandta , velikog nizozemskog i svjetskog baroknog slikara i jednog od najvećih umjetnika i inovatora u povijesti bakropisa.

Biškupić je podsjetio da je Muzej u Grazu ta djela dobio zahvaljujći ostavštini bečkog kolekcionara Josepha von Heintla, čiji su sinovi te dragocjenosti oporučno ostavili Zemaljskom muzeju 'Joanneum' u Grazu.

Rembrandt je izradio oko 290 grafičkih ploča. Za razliku od drugih umjetnika sam je radio otisak svojih grafika. Izloženim djelima posjetitelji će dobiti uvid u autentični umjetnički ambijent Nizozemske i Europe 17. stoljeće te će uživati u fantastičnoj tehnici izrade izloženih grafičkih listova jednog od najvećih majstora bakropisa, rekao je ministar Biškupić.

Ova izložba je plod austrijsko-hrvatske suradnje, točnije Muzeja za umjetnost i obrt i Zemaljskog muzeja iz Graza, jer je u Grazu prošle godine bila izložba grafika G.B. Piranesija iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt, rekao je hrvatski ministar kulture, dodavši da večerašnja izložba otvara prostor daljnje uspješne suradnje i uspješnih projekta.

Biškupić je istaknuo da je važnost ove izložbe i u tome što prvi put gostuje izvan Graza i tako će obogatiti spoznaju hrvatske kulturne javnosti o vrijednosti zbirke Rembrandtovih grafika.

O važnosti izložbe govorili su i direktor Zemaljskog muzeja 'Joanneum' Wolfgang Muchitsch, te ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

Izložba će ostati otvorena do 15. veljače.

Jedna od njezinih zanimljivosti je što je u jednoj sobi Muzeja postavljen tiskarski stroj isti onakav na kojemu je veliki majstor stvarao svoje grafičke listove.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene