Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za pacijente s blažim simptomima

Ako zatreba, Arena Zagreb je spremna: "U stanju smo zbirnuti 100 bolesnika, kompletno smo opremljeni"

Andrija Jarak - Arena Centar - 2
Andrija Jarak - Arena Centar - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrija Jarak - Arena Centar - 2 Andrija Jarak - Arena Centar - 2 Foto: DNEVNIK.hr Andrija Jarak - Arena Centar - 1 Andrija Jarak - Arena Centar - 1 Foto: DNEVNIK.hr Otvaranje Arene Otvaranje Arene Foto: DNEVNIK.hr Otvaranje Arene Otvaranje Arene Foto: DNEVNIK.hr +13 Otvaranje Arene - 10 Galerija 1/18 >>
Zagrebačka Arena pretvorena je u operativni stožer, a na predstavljanju su bili ministar zdravstva Vili Beroš, te vodeći liječnički tim Arene Zagreb koji predstavlja doktor Davor Vagić, kao i ministar obrane Mario Banožić.

Doktor Vagić proveo je novinare kroz Arenu te je istaknuo kako će pacijenti imati prehranu, čišćenje, utičnice za punjače mobitela, imat će i Wi-Fi sustav. U Areni je i laboratorij za analizu krvi te sala za reanimaciju. Svi pacijenti na ulazu u bolnicu će dobiti narukvice s barkodom i ne postoji mogućnost za zamjenu identiteta, rekao je.

"U stacionar dolaze dogovoreni pacijenti, ustanova koja premiješta pacijenta mora dogovoriti sa starijom službom premještaj. Primamo blaži oblik bolesti, ljude koje moramo još malo rehabilitirati prije otpusta kući. Hitna dolazi na šalter, pokazuje dokumentaciju pacijenta, on dobiva barkod narukvicu, ide u lift te ga preuzima sestra", objasnila je Snježana Krpeta te dodala kako će se u Arenu smiještati bolesnici iz Zagreba i uže okolice.

Andrija Jarak - Arena Centar - 2 Otvaranje Arene - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Sutra dolazi glavni sanitarni državni inspektor koji uzima uzorke vode i zraka", kazala je voditeljica sestrinstva te istaknula da se stacionar ne može otvoriti ako ne dobije zeleno svjetlo od sanitarnog inspektora.

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak objasnio je kako će funkcionirati prijem pacijenata.

"Arena Zagreb bit će treća opcija za koju se svi nadaju da neće biti potrebna i da će se svi moći smjestiti u bolnice ili izvanbolničke smještaje. Ako to neće biti dovoljno, onda će se smjestiti u Arenu Zagreb. Tu će biti pacijenti s blagim simptomima. U Areni je spremno 420 kreveta koji se nalaze na dvije etaže. Ovdje su već liječnici i medicinske sestre koji će brinuti o pacijentima ukoliko budu bili dovedeni u Arenu.

Kompletan stručni nadzor nad Arenom imat će KBC Sestara milosrdnice.

Potporu im pruža i Ministarstvo obrane koje će poslati nekoliko liječnika i medicinsko osoblje. U Dnevniku Nove TV, gost će biti ravnatelj te bolnice koji će otkriti kako će Arena funkcionirati“, javio je Andrija Jarak.

Beroš: "Volio bih da, kao proljetos, Arena ne bude u funkciji"

Dogovoreni su ljudski potencijali te postavljeni voditelji odjela, istaknuto je na otvaranju.

"Nastojimo promišljati unaprijed i volio bih da, kao i proljetos, Arena ne bude u funkciji, ali brojke su drugačije i ozbiljnije i moguće je da će biti ispunjena bolesnicima. Svatko od nas odgovornim ponašanjem može doprinijeti da kapaciteti Arene budu popunjeni što manje moguće. No, moramo imati odgovor i na ovakve momente", poručio je ministar Vili Beroš te zahvalio Hrvatskoj vojsci, Crvenom križu i Upravi Arene Zagreb.

Davor Vagić je zahvalio cijeloj ekipi iz bolnice Sestara milosrdnica i Stožeru.

"Većina građana je savjesna, a onaj dio koji nije pozivam da budu savjesni jer je ovo najveća ugroza nakon domovinskog rata", rekao je Vagić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Epidemija koronavirusa Najteži dan u Srbiji: Imaju rekordan broj novih zaraženih od početka epidemije, preminulo 11 oboljelih osoba

Pročitajte i ovo Novi prosvjed ispred KB-a Dubrava ''Ne damo bolnicu!'' Novi provjed medicinskog osoblja KB-a Dubrava: ''Zaraženi se liječe bez higijenskih uvjeta, bez dnevnog svjetla, doniranim starim respiratorima...''

Ministar obrane Mario Banožić zahvalio svima i rekao kako će vojska biti na raspolaganju da pomogne.

Snježana Krpeta izvijestila je o organizaciji sestrinske službe u Areni.

"U stanju smo u ovom trenutku zbrinuti 100 bolesnika. Opremljeni smo tehnički, ljudima i potrebnim materijalnima, uključujući priručni laboratorij i ljekarnu. U svakom trenutku smo spremni odgovoriti na potrebe bolesnika. Mi smo spremni za prihvat za blaže oblike bolesti do teže. Kada naš ministar i krizni stožer kaže, mi primamo bolesnike", poručila je.

Andrija Jarak - Arena Centar - 2 Otvaranje Arene - 6 Foto: DNEVNIK.hr

U zagrebačku arenu postavljeno je 500 kreveta, a postoje kapaciteti za još 300, ako bude potrebe za time. Arena će biti rezervirana za pacijente s lakšim i srednje teškim simptomima koji se ne mogu izolirati od ostatka obitelji ili imaju neke manje komorbiditete.

Pacijente će dovoziti Hitna pomoć i to kroz poseban ulaz na istočnom dijelu Arene. Za njih će se brinuti liječnici i medicinske sestre koji će doći iz cijele Hrvatske.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene