Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RUŠENJE KVALITETE ŽIVOTA

Liječnika na otoku gotovo ni za lijek: ''Mene je prvenstveno vuklo srce'', kaže jedan od rijetkih i upozorava na ključne probleme

Na čak 4.000 Bračanki dolazi jedan umirovljeni ginekolog koji radi na pola radnog vremena i zamjene koje stižu iz Splita, a otočani uskoro ostaju i bez pedijatra i radiologa. Najglasniji apeli dolaze iz Supetra, no ozbiljne probleme sa zdravstvenom uslugom imaju na svim otocima.

Supetranke je uznemirila vijest o odlasku medicinske sestre jer će to dodatno otežati rad ginekološke ambulante.

Pročitajte i ovo Gradonačelnica Ivana Marković (Foto: Dnevnik.hr) ZDRAVSTVENA ZAŠTITA NA SUPETRU Ugroženo više od 4000 pacijentica! Sestra je dala otkaz, a ginekolog (70) ne zna hoće li nastaviti raditi: "Uvjeti su kao u srednjem vijeku"

''Nedostaje sve, nekad smo imali sve, sad nemamo više ništa. Prije smo imali specijaliste, a sad je katastrofa, sve gore i gore'', upozorava Mirjana, a Željka Vladislavić dodaje: ''Jako je nezgodno da nema ginekologa ni pedijatra, oni su ustvari najvažniji tu, za djecu i za mlade mame''.

Situaciju na pola radnog vremena privremeno spašava umirovljeni ginekolog, koji danas ima slobodan dan pa kao ispomoć stižu liječnici s kopna, koji zbog toga nisu na raspolaganju svojim pacijentima.

''Nije to idealno rješenje, ali u danim okolnostima čini mi se jedino moguće i izvodivo'', kaže Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko dalmatinske županije.

Zdravstvena usluga nije dobra ni na drugim poljima. ''U nekim slučajevima vikendom trebalo je ići u Split'', kaže Vendi Marasović, a Vanja Matulić dodaje: ''I ovdje je ljeti nedostajao turistički liječnik, s tim da je sve strance primala Hitna, i onda ako nemaš svog doktora ideš na Hitnu''.

Otočani za zdravstvo izdvajaju jednako kao i oni na kopnu, a dobivaju znatno manje. ''Nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu ili je nemaju na vrijeme. Znamo da su nekad ključni trenuci u minutama kada treba reagirati, doći do liječnika. I naravno da to predstavlja jednu veliku brigu i opasnost za pacijente'', upozorava Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Mlada pedijatrica je nakon samo godinu dana otišla raditi u Zagreb.

''Pet godina traje specijalizacija ako ne i duže, i nema garancije da će onaj koji dobije tu specijalizaciju stvarno i ostati raditi'', kaže Rađa.

Rješenje vidi u tome da lokalna samouprava ponudi bonuse. U Supetru ni to ne pomaže, kaže gradonačelnica Ivana Marković: '' Već smo dali u vidu dodatka na plaću 8.000 kuna mjesečno. Mislim da ako se zajedno sjedne za stol i razgovara da bismo mogli ponuditi više, u smislu smještaja i slično''.

Otočani apeliraju na svoj način pa Vinko Gvozdanić kaže: ''Puno bolji uvjeti za život su na otoku, kad bi doktori znali koliki je blagoslov živjeti na otoku, od prirode i mora, trčali bi na otoke. A s druge strane, zašto nije blagoslov? Pa sve ovisi o tom vole li doktori svoj posao ili ne, vole li ljude ili ne? ''

Međutim, liječnika i medicinskog osoblja nedostaje i na kopnu. Brojni su zbog boljih primanja otišli i u inozemstvo. No, liječnik opće medicine Mladen Bonačić-Sargo nije otišao iz Supetra, a u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Ivanom Kaštelanom objasnio je i zašto: ''Mene je prvenstveno vuklo srce. Ja sam rođen ovdje, moja obitelj, braća, sestre je rođena i odrasla tu, i kao takav imam percepciju dobrog življenja na otoku''.

Kod drugih je razlog za odlazak bio upravo loša percepcija otočne sredine, kaže: ''Vrlo kratko su bili tu, a tu je i težnja za nekim drugim specijalizacijama i nedostatak medicinske širine jer otok ono što nudi se zna''.

Što se novca tiče, misli da ih on definitivno može zadržati na otoku, ali važno je i pitanje smještaja, pogotovo u sezoni kada ga nema niti za turiste.

Preskakanje pregleda s obzirom na okolnosti velik je problem, a Bonačić-Sargo upozorava da će biti još i puno veći u budućnosti: ''Djeci koja u terminima kada ne radi pedijatar ne mogu doći do njega velik je problem ako su potrebni pregledi zbog kojih se mora ići u Split, a postoji jedan gliser Hitne pomoći i on jest svima na raspolaganju, ali je samo jedan. Problem je kopno-otok, pogotovo u hitnim slučajevima''.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene