Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽIVOT NA OTOKU

Hoće li Brač ostati bez jedinog ginekologa? Gradonačelnica Supetra otkrila kako kane riješiti problem

S Brača stiže upozorenje da bi uskoro mogli ostati bez jedinog ginekologa, koji brine o reproduktivnom zdravlju više od 4000 žena s otoka. Umirovljenog liječnika koji radi na četiri sata napušta medicinska sestra, a u najavi je odlazak pedijatra i radiologa.

Bračani apeliraju na nadležne da je vrijeme da se pronađe rješenje za nedostatnu zdravstvenu zaštitu s kojom probleme imaju na svim otocima.

Pročitajte i ovo Problemi u zdravstvu - 5 Kriza u zdravstvu Ministar spominje mjere i modele, ali pacijenti su zabrinuti: "Moje liječnice tri godine neće biti, pročitao sam na vratima ambulante" Pregled, ilustracija - 1 Ministar nepućen Žene na ovom hrvatskom otoku ostale bez jedinog ginekologa: Liječnik otišao u mirovinu, a drugoga - nema

S Brača se javio reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan koji je razgovarao s gradonačelnicom Supetra Ivanom Marković o tome na koji način planiraju riješiti ovu neugodnu situaciju za pacijente.

"Nadamo se da sumještanke neće ostati bez ginekologa, da će ostati liječnik do daljnjeg dok se ne nađe trajno rješenje", kaže gradonačelnica.

Da bi privukle liječnike na otok, osam jedinica lokalne samouprave na Braču ostaje pri tome da će mjesečno davati dodatak na plaću od 8000 kuna, a Marković poziva i Županiju na suradnju. Ističe da je potreban zakonski okvir da se omogući da se u budućnosti ovakvi slučajevi ne događaju.

"Supetar nema u nadležnosti zdravstvo, ali problem koji se javlja želimo se maksimalno uključiti u rješavanje, želimo u razgovoru s nadležnima naći zajedničko rješenje", kazala je gradonačelnica i ponudila nekoliko mogućih rješenja kako zadržati specijalizante na otocima i malim mjestima.

"Primjerice dodatak na plaću. Supetar pokreće stipendije, uvest ćemo jednu-dvije stipendije koje ćemo posebno vrednovati uz uvjet da se ostane živjeti na otoku. Naći odgovarajući smještaj", rekla je Marković te istaknula da će uskoro i ostali liječnici u mirovine, a zamjene nema.

"Imamo doktora na pola radnog vremena, tri zamjene, to je osjetljiv pregled, treba biti poseban odnos, to nije moguće kad su četiri liječnika. Posebno poražavajuće je što žene 28 dana nisu imale odgovarajući pregled, trudnice su morale u Split", istaknula je gradonačelnica problem s nedostatkom ginekologa.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene