Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Organizirali bakljadu

FOTO Otočani protiv ukidanja malog ribolova: To je kao da Slavoncu uzmete ovcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mali ribolov u potpunosti se gasi krajem godine, a od 1. ožujka moći će ga obavljati samo oni iznad 60 godina i ako im mjesečni dohodak po članu kućanstva ne prelazi 1600 kuna.

Stanovnici hrvatskih otoka bakljadom su tijekom večeri u srijedu prosvjedovali zbog ukidanja malog ribolova. Hrvatska je ulaskom u Europsku Uniju morala prilagoditi svoje zakone i ukinuti kategoriju kojoj su pripadali većinom oni koji su lovili za svoje potrebe. Otočani tvrde da to najviše pogađa upravo njih, pa su bakljama, u znak upozorenja, osvijetlili luke od Mljeta do Kvarnera. Osvjetlile su baklje otočne luke. Koje su poznate baš po malim ribolovcima.

'Otočni život nema smisla bez kalivanja mriž! I gotovo!', poručio je Milivoj Sandalić. 'Ni Tihomir Jakovina, ni Vesna Pusić, oni nemaju pojma što je to otočni život!', tvrdi.

'Nama je riba osnovno sredstvo za život. Mi nemamo krave, mi nemamo ništa, to nam je jedino da uvatimo koju ribicu', kaže Ratko Blaslov.

'Isto kao da Slavoncu uzmete ovcu, kao da nekome uzmete bilo koji oblik stvaranja života', objasnio je Frank Mišlov.

'Otočani će izgubiti mogućnost svoje prehrane, izgubit će, postoji mogućnost gubljenja tradicije, postoji mogućnost gubljenja obrta', tvrdi Denis Bariš, predsjednik Otočnog sabora.

Mali ribolog krajem godine potpuno se gasi

Pročitajte i ovo Ilustracija nadala se nečem drugom VIDEO Neočekivan ulov gradonačelnice: Lovila jastoge pa u nevjerici gledala što je izvukla Ilustracija TUGA KOD JASENOVCA HGSS pronašao 90-godišnjaka u Savi: Krenuo u ribolov, čamac se prevrnuo, on se utopio

Mali ribolov u potpunosti se gasi krajem godine, a od 1. ožujka moći će ga obavljati samo oni iznad 60 godina i ako im mjesečni dohodak po članu kućanstva ne prelazi 1600 kuna.

'Za nas to znači sve, ukinulo sve. Mi, više nami brodice ne trebaju jer nam je brodica da ulovimo koji kil ribe da moremo preživit', rekao je Slavko Deković.

'To mi je barem jedna trećina, 30-40 posto prehrane u kući. Živim u jednom malom selu di nisam u mogućnosti kupiti ribu', tvrdi Dobroslav Kovačić.

'Ukinuli su prije 10 godinu poponu, jel se što popravilo? Nije! Znači, mali ribolov ne uništava', zaključak je Ivana Dundova.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene