Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najčešće korištena metoda

Postoji jednostavnija i jeftinija metoda potpomognute oplodnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Imaju li sve žene pravo na umjetnu oplodnju, bez obzira imale partnera ili ne, bile potpuno zdrave ili ne, te bile homoseksualne orijentacije ili ne, pitanje je na koje se ovih dana ne može dobiti odgovor.

Novi prijedlog zakona o potpomognutoj medicinskoj oplodnji podignuo je prašinu zbog činjenice da se ženama koje nemaju partnera zabranjuje umjetna oplodnja. U taj se koš automatski guraju i žene homoseksualne orijentacije. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Strani donori Planira se uvoz sperme iz EU-a: U Hrvatskoj nije bilo nijedne osobe koja bi bila zainteresirana, poznato i zašto Ana Obregon surogat-majčinstvo Slučaj bivše Davora Šukera uzburkao javnost: Isto je napravio i Ronaldo, ali njemu nitko ne prigovara

Ministar zdravlja Rajko Ostojić pokušao je smiriti buru te je poručio kako je ovo jedan od suvremenijih zakona. 'Istospolne zajednice, što se mene tiče, Gay is okay!', napisao je ministar Ostojić na Vladinom Twitteru.

>> Ministar zdravlja: Gay is okay, svim ženama i parovima omogućiti djecu

Ministar zdravlja nakon što je tako otvoreno najavio mogućnost potpomognute oplodnje lezbijskim parovima, dan nakon toga izbjegavao je odgovoriti nedvosmisleno na pitanja o tome.

Na izravno pitanje mogu li žene bez partnera, koje su eventualno homoseksualne orijentacije, i nemaju zdravstvenih problema, po novom zakonu ići na umjetnu oplodnju, rekao je da se 'zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji bavi ženama koje imaju problema s neplodnošću. Zakon je još u javnoj raspravi, a sa njegovim sadržajem javnost će biti upoznata kada bude službeno predstavljen'.

U sličnom tonu govorila je i potpredsjednica Vlade Milanka Opačić. 'Riječ je o medicinskom zakonu, o liječenju neplodnosti, a ne zakonu koji regulira nešto drugo, što je zakon o istospolnim zajednicama', poručila je Milanka Opačić. Na pitanje hoće li žena koja nema partnera moći ići na umjetnu oplodnju, Opačić je rekla da hoće, ali samo ako ima zdravstvenih problema.

Jasno je da je zakon umjetnoj oplodnji, zajedno s nejasnim odgovorima, za sobom povukao i pitanje prava istospolnih zajednica.

Nepravedno, skandalozno i diskriminirajuće

Od nekoliko lezbijskih parova, koji su željeli ostati anonimni, doznali smo kako oni misle doskočiti zakonu. Smatraju da je krajnje nepravedno, diskriminirajuće i skandalozno zabranjivati homoseksualnim parovima pravo na umjetnu oplodnju.

'U ljekarnama možete kupiti sav pribor za inseminaciju, osim sperme, naravno, tvrde lezbijski parovi Zbog toga planiraju postupak inseminacije. 'Radi se o postupku medicinski potpomognute oplodnje koja je najčešće korištena metoda i relativno jednostavnija i jeftinija nego što je to postupak medicinski potpomognute oplodnje izvan tijela', objasnila je ginekologinja Marina Ivanišević.

'Glede rezultata u Hrvatskoj ne postoji nacionalni registar u kojeg bi se upisivali apsolutno svi postupci medicinski pomognute oplodnje te shodno tome ne može se znati broj inseminacija učinjenih na godinu kao niti uspjeh zanošenja tom metodom', tvrdi. Inseminacija je najčešći način oplodnje kod žena bez partnera, dakle u homoseksualnoj zajednici ili žena bez partnera kada se za inseminaciju koristi sperma donora.

'Postupak intrauterini inseminacije uključuje direktno plasiranje sperme putem intrauterinog katetera posebno pripremljene sperme u vrijeme ovulacije direktno u materište', pojasnila je ginekologinja Marina Ivanišević.

Dodala je kako se sperma priprema pranjem i odvajanjem uklanjanjem bakterija i onečišćenja koja mogu uzrokovati infekcije i iritacije, a time se i poboljšava kvaliteta sperme za oplodnju.

>> 'Riječ je o medicinskom zakonu, nema veze s istospolnim zajednicama'

No, lezbijski parovi s kojima smo pričali, tvrde da je  inseminacija moguća i u 'kućnoj verziji', putem posebnog postupka, prema kojem ginekologinja Ivanišević ima distancu. 'To je na nivou od prije 200 godina, kada je prva opisana vaginalna inseminacija ili Henrika 4 zvanog impotentni,  kada se ulijevala sperma u rodnicu. Ali, jasno da je moguće', tvrdi.

Dakle, postoji metoda kojom će vjerojatno mnogi lezbijski parovi u Hrvatskoj pokušati proširiti obitelj. Nejasno ostaje samo, kako prijedlog Zakon o umjetnoj oplodnji, kojeg ministar Ostojić naziva jednim od najsuvremenijim zakonima, tjera ljude da u 2012. godini posežu za metodama koje su se koristile prije 200 godina.

Diskriminacija na temelju spolne orijentacije

'Radi se o zakonu koji zadire, između ostalog, i u pitanja ravnopravnosti spolova, jer se tiče i pitanja reproduktivnog zdravlja i reproduktivnih prava žena i zabrane diskriminacije na temelju bračnog i obiteljskog statusa i spolne orijentacije', upozorile su članice Ženske mreže Hrvatske. 

Dodaju kako medicinska oplodnja nije samo metoda za liječenje neplodnosti, nego i pomoć ženama bez partnera i ženama koje žive u istospolnim zajednicama da dobiju dijete.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene