Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AMBROZIJA SAMO ŠTO NIJE

Stiže sezona biljke koja je za mnoge najgora muka: Doznajte kako je ispravno ukloniti i izbjeći kaznu od nekoliko tisuća kuna

Stručnjaci kažu da je pravo vrijeme za uklanjanje ambrozije (Foto: Dnevnik.hr)
Stručnjaci kažu da je pravo vrijeme za uklanjanje ambrozije (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ana Večenaj (Foto: Dnevnik.hr) Ana Večenaj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marija Kaleb (Foto: Dnevnik.hr) Marija Kaleb (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ana Mašić (Foto: Dnevnik.hr) Ana Mašić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Stručnjaci kažu da je pravo vrijeme za uklanjanje ambrozije (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Ako sa svog posjeda ne uklonite ambroziju, možete dobiti kaznu. Osim što tako možete spasiti kućni proračun, pomoći ćete i da se vaši susjedi ili prijatelji lakše nose s alergijom na taj korov.

Stručnjaci kažu da je upravo sada pravo vrijeme za uništavanje te biljke, i to čupanjem iz korijena. Nakon breze i vrba za alergičare stiže novi užas – ambrozija. Kao i svakog korova, ima je posvuda.

Da bi se kasnije lakše disalo, ambroziju se preporučuje uklanjati početkom srpnja, i to čupanjem. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar objasnili su i zašto.

"Čupanjem korijena smanjuje se rizik daljnjeg rasta jer čim je mi samo pokosimo, ona će vrlo brzo ponovno narasti. Ako se radi o nekim većim površinama, onda se preporučuje košnja", kaže Ana Večenaj iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Zagrebački komunalci kose, ali samo gradske površine. One privatne vlasnici moraju čistiti sami, a jedan je od njih i Dane Ivančević.

"Probao sam ja i tamo gdje mi je baš, u vrtu. Probao sam je čupati iz korijena i to je učinkovitije, iskopati je skroz i uništiti", kaže Ivančević.

Tko to ne učini, može posla imati s poljoprivrednim redarima.

"Vi nama prijavite lokaciju, mi odemo na lokaciju i utvrdimo katastarsku česticu prema geoportalu i katastru te utvrdimo vlasnika. Vlasniku se šalje obavijest te se daje određeni rok u kojem mora sanirati svoje zemljište, u ovom slučaju otkloniti korijen ambrozije", kaže Marija Kaleb, poljoprivredni redar.

Ako se to ne odradi, slijedi kazna. Samo u Zagrebu, ona može prijeći i 5 tisuća kuna. No od kazni veće su zdravstvene smetnje jer alergija na ambroziju jedna je od češćih.

"U susretu s alergenom koji je najčešći pelud ili trava treba skinuti svu odjeću, istuširati se i skloniti u potpunosti od alergena koji izaziva smetnje", kaže Ana Mašić, liječnica obiteljske medicine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  Aktualno Kreće konačni obračun s komarcima i ambrozijom: ''Ovo je sada daleko najskuplje. Moramo početi dizati avione'' Ivan Anušić (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Anušić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sezona ambrozije (Foto: Dnevnik.hr) Sezona ambrozije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Roj komaraca u Višnjevcu (Foto: Čitatelj)1 Hrvatska Kreće konačni obračun s komarcima i ambrozijom: ''Ovo je sada daleko najskuplje. Moramo početi dizati avione'' 1/3 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene