Blaž Curić i Franjo Varga stigli su jutros na Županijski sud u Osijeku na pripremno ročište o aferi SMS, no ročište je otkazano jer je pozlilo Varginu odvjetniku Mariju Poljaku, potvrdio nam je odvjetnik Blaža Curića, Krešimir Vilajtović.

Galerija Ročište za aferu SMS (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Ročište za aferu SMS (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Ročište za aferu SMS (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) +0 Franjo Varga (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Pripremno ročište za aferu SMS trebalo je početi u 9:30 na Županijskom sudu u Osijeku, no ročište je odgođeno jer je pozlilo odvjetniku Franje Varge, Mariju Poljaku.

Vezani članci Milijan Brkić, Jozo Brkić, Franjo Varga, Blaž Curić (Foto: PIXSELL) Milijan Brkić, Jozo Brkić, Blaž Curić i Franjo Varga neće biti optuženi za nadziranje četiri ženske osobe? Milijan Brkić u Saboru (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Ni nakon godinu dana joj se ne nazire kraj: Svi krakovi afere SMS

Na ročište je stigao i Blaž Curić i njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović koji je rekao kako je moguće da suđenje počne najesen. Podsjetio je kako je još 26. veljače podnio prijedlog za prijenos nadležnosti u ovome predmetu s osječkog, na neki drugi nadležni sud, a osječki Županijski sud odlučio je kako će taj prijedlog dostaviti Vrhovnom sudu na daljnje odlučivanje pa stoga novo ročište za sada nije zakazano.

Dodao je kako je u prijedlogu sugerirao prebacivanje predmeta u Zagreb, jer se u optužnici tvrdi da je kazneno djelo djelomično počinjeno u Zagrebu, a svi branitelji, tužitelji i jedan od okrivljenika su iz Zagreba.

Na upit novinara zašto o tom prijedlogu još nije odlučeno ako je podnesen u veljači Vilajtović je kazao kako je to odlično pitanje, dodavši da je izvanraspravno vijeće osječkog Županijskog suda danas odlučilo kako će taj prijedlog proslijediti Vrhovnom sudu. Nakon odgode nije zakazan novi datum pripremnog ročišta.

Optužnicom se prvookrivljenom Vargi stavlja na teret da je, od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba, izrađivao lažnu korespondenciju navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika "Dinama" Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku predaje povodom Europskog uhidbenog naloga, izdanog od strane zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, protiv Ivice Todorića, pred nadležnim sudom u Velikoj Britaniji.

Tužiteljstvo tvrdi da je riječ o lažnoj prepisci bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.

Lažnu prepisku Varga je potom navodno dostavio Zdravku Mamiću koji ju je je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja prošle godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim toga Varga je, tvrdi tužitejstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi, kako bi je predao Mamiću s namjerom da je iskoristi u žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila Curićeva dojava.

U proširenju istrage osumnjičena i braća Brkić

Curić je uhićen 26. rujna prošle godine u Zagrebu, a Uskok ga u optužnici tereti da je Vargi, za potrebe izrade lažne prepiske, dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba. Tijekom istrage ga se teretilo je da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje.

Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su takve optužbe odbacili.

Iako Milijan Brkić nije obuhvaćen optužnicom u "aferi SMS" osječko Općinsko državno odvjetništvo u travnju 2019. je pokrenulo istraživanje protiv njega i njegova brata Joze te Franje Varge i Brkićeva kuma Blaža Curića, zbog sumnje u neovlašteno presretanje računalnih podataka te poticanja i pomaganja u tome kaznenom djelu.

Tužiteljstvo sumnja da su od lipnja 2015. do 20. rujna prošle godine počinili kaznena djela na štetu četiri oštećenice, među kojima i Brkićeve bivše supruge, praćenjem prijenosa, pristupom i snimanjem sadržaja njihovih korisničkih računa, odnosno pribavljanjem podataka potrebnih za pristup korisničkim računima.

Na upit novinara jesu li njegov klijent Blaž Curić i ostali okrivljenici u tom predmetu već ispitani u Državnom odvjetništvu Vilajtović je kazao kako o tome ne može govoriti jer je predmet u kategoriji tajne. (MT/Hina)

Sud BiH odbio pritvoriti Mamića, oduzeti su mu dokumenti i zabranjen izlazak iz zemlje, čeka se zahtjev za izručenje Zdravko Mamić i njegov odvjetnik (Foto: STR-2222/PIXSELL) Sarajevo: Zdravko Mamić stigao na sud na saslušanje (Foto: STR-2222/PIXSELL) Sarajevo: Zdravko Mamić stigao na sud na saslušanje (Foto: STR-2222/PIXSELL) +3 Sarajevo: Zdravko Mamić dao je izjavu medijima nakon saslušanja o izručenju(Foto:STR-2222/PIXSELL)

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju