Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas svjedoče tehničari iz helikoptera i kanadera

Kopilot: Vatrogasci su djelovali kao da prvi put vide helikopter

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čedo Prodanović zatražio opomenu za Branku Ševerdiju zbog vrijeđanja Dražena Slavice.

Nastavlja se suđenje Draženu Slavici oko kornatske tragedije. Njegov odvjetnik, Čedo Prodanović, zamolio je sudsko vijeće da opomene Branku Ševerdiju, majku poginulog Karla Ševerdije, koja je jučer izazvala incidentu sudnici i izvrijeđala Dražena Slavicu. Prodanović to doživljava kao pritisak.

Pročitajte i ovo Marko Mihočević (Foto: Dnevnik.hr) Završne riječi ''Vatrogasni sustav bio je toliko kriminalan da je osim Slavice čitav niz drugih ljudi trebao biti na optuženičkoj klupi'' Slika nije dostupna Svjedočenje vještaka Novi detalji kornatske tragedije: Vatrogasci za bijeg imali 7 do 10 sekundi, moguće da su gorjeli dva puta

Podsjetimo, Branka Ševerdija jučer je iz protesta je napustila sudnicu i poručila Slavici: 'Kako imaš snage stoko? Ovo je provokacija!'

Odvjetnik obitelji Maro Mihočević rekao je da su i optuženik i branjenik dužni voditi računa o emocijama oštećenika.

Danijel Brezović, kopilot helikoptera koji je prevozio vatrogasce na Kornat, u iskazu iz 2007. je rekao da je po ponašanju vatrogasaca pomislio da po prvi put vide helikopter. Dodao je kako su neki rekli da se ne znaju spustiti niz uže.

Kopilot Brezović je rekao da su pravo stanje o tragediji uvidjeli tek kada su došli na mjesto događaja. Kažu da vatrogasci nisu bili na mjestu gdje su ih ostavili. Opisuje kako je na jednoj strmini mahao vatrogasac, dok su drugi ležali na tlu. Nisu mogli priči bliže vatrogascima jer je puhalo jugo. Imali su opremu, dizalicu koju su mogli spusiti, ali nisu bili obučeni za spašavanje. Da su imali informacije da ima ozlijeđenih, kaže Brezović, sigurno bi poveli GSS.

Brezović kaže da je dizalica na helikopteru možda bila neispravna te da je to zacijelo bilo uneseno u knjižicu letjelice. Mjesto iskrcaja predlagao je Dino Klarić, a o tome je konačnu odluku davao zapovijednik helikoptera. Kopilot Brezović ne zna tko je izdao zapovijed da helikopter odleti na Lošinj.

Svjedočio je i Anđelko Knežević, zrakoplovni tehničar čiji je kanader gasio požare u Vodicama i na Kornatu. Da ima stradalih, kaže, čuo je od kopilotkinje helikoptera koja je rekla da izvlači mrtve i ranjene.

Ivica Škrlec, tehničar letač u helikopteru je na svjedočenju rekao da nije imao predodžbu jesu li vatrogasci stradali. Na pitanje zašto na Kornat nisu poveli GSS, odgovorio je da ne zna. Dodao je da na mjestu tragedije nije mogao procijeniti ozlijede. Opisuje da su neki od vatrogasaca ležali, a neki sjedili skinuti do pojasa.

Tajnik DVD-a Tisno, Slavko Marov, na suđenju je rekao da su na organiziranim tečajevim za vatrogasce sudjelovali i maloljetnici. Te da je i poginuli Marko Stančić pohađao jedan od tečajeva na kojem je Dražen Slavica držao obuku za rad motornom pilom. Marov je rekao da je na dan nesreće Marka Stančića zvala njegova majka te da je protestirala što su ga poslali na Kornat.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene