Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo financija reagiralo je na ocjenu bonitetne kuće Dun & Bradstreet.


Bonitetna kuća D&B je Hrvatskoj prvo dala ocjenu DB 3d koja označava 'blagi rizik poslovanja', a kasnije je procjenu trenda kretanja korigirala iz 'rastućeg' u 'padajući'.

Vezani članci Slika nije dostupna Smijeh u Saboru: Šeks prozvao 'zastupnika Davora Šukera' Slika nije dostupna 'Napravio sam dobar posao, no spreman sam otići'

'D&B nije relevantna niti referentna bonitetna kuća za procjenu rizičnosti ulaganja u državne vrijednosne papire i/ili zajmove, za što su specijalizirane rejting agencije', stoji u priopćenju Ministarstva financija.

D&B je korekciju objasnio kao posljedicu 'političke nestabilnosti i sve veće nepopularnosti Vlade'. 'Spomenutu argumentaciju ocjenjujemo površnom i neutemeljenom', priopćili su iz ministarstva ministra Ivana Šukera.

>> D&B: Hrvatska i dalje među zemljama s blagim rizikom poslovanja

Podsjetili su na četiri kategorije rizika na temelju kojih se vrši bonitetna ocjena, a to su politički rizici, komercijalni rizici, makroekonomski te eksterni rizici.

'Dakle, u kategoriji političkih rizika 'popularnost ili nepopularnost Vlade', sve kad bi ocjena bila i točna, nije relevantno mjerilo povezanih rizika, već je to konzistentnost Vladinih politika, koja se u ovom političkom segmentu očituje u postignutom napretku u dovršenju pristupnih pregovora s EU, te unapređenju regionalnih vanjsko-političkih odnosa', zaključuju u priopćenju.

D&B je međunarodna bonitetna kuća specijalizirana u procjeni prekograničnih rizika poslovanja s naglaskom na rizičnosti naplate izvoznih potraživanja, te repatrijacije investicijske dobiti.