Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijekom rasprave o sportu

Smijeh u Saboru: Šeks prozvao 'zastupnika Davora Šukera'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Zastupnik Davor Šuker', rekao je predsjedavajući Vladimir Šeks misleći na bivšeg ministra financija i saborskog zastupnika Ivana Šukera i time unio malo smijeha u zastupničke redove.

Zastupnici su danas raspravljali o o izmjenama Zakona o sportu, koji je ponukan akcijom Nove TV Želimo znati predložio SDP. Oni traže da se svim prvoligaškim sportskim profesionalnim klubovima treba zakonom propisati privatizacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ležeran Sanader Optuženi direktori zovu Sanadera za svjedoka, on odmahuje rukom Slika nije dostupna Donošenje proračuna Bez privatnih investicija neće biti gospodarskog rasta

>> Akcija 'Želimo znati' potaknula SDP da predloži promjenu zakonu

Ingrid Antičević Marinović uvodno je kazala kako SDP tim zakonskim prijedlogom želi uvesti reda u sustav financiranja profesionalnog sporta, uređivanjem poreza na transfere te ravnopravnijom raspodjelom javnih sredstava, pri čemu bi se više novca izdvajalo za amaterski sport, koji čini više od 90 posto ukupno registriranih sportskih klubova.

Naglasila je da je u Hrvatskoj na djelu veliki paradoks, jer se za velike profesionalne sportske klubove izdvajaju ogromna javna sredstva, iako, kazala je, u njima vlada 'veliki nered koji baca ljagu i sjenu ne samo na šport, nego i na cijelo društvo', dok se istovremeno za potrebe građana izdvaja sve manje.

HDZ je prepoznao našu ideju da se zakonom spriječi prelijevanje novca u privatne džepove, pa je zato i ne prihvaća, rekao je zastupnik Stazić Perica Bukić je u ime Kluba HDZ-a za SDP-ov prijedlog rekao da je 'promašio cilj'. 'SDP-ov prijedlog me žalosti, jer formalno, a još manje sustavno nimalo ne pomaže rješavanju problema u sportu', poručio je Bukić. Odbacio je navode SDP-a o enormnim izdvajanjima za sport, jer su 'ulaganja u sport sve samo ne enormna', te ocijenio da bi se SDP-ov prijedlog zakona, s obzirom na probleme na koje upozoravaju, trebao zvati 'zakon o nogometu ili o Dinamu'.

'Da je po SDP-u, to bi značilo trenutno ukidanje velike većine sportskih klubova, osim dva, tri koji su igračka velikih poduzetnika', naglasio je Bukić. Da bi usvajanje SDP-ovog zakona značilo 'stečaj u roku odmah svakog profesionalnog sportskog kluba' smatra i Damir Kajin, najavivši IDS-ovu suzdržanost spram tog prijedloga.

Istaknuo je da se NK Hajduk preoblikovao u dioničko društvo, 'a i sami vidimo kakve rezultate postiže'. 'Jesam za amaterizam, za čiste račune u profesionalnom sportu, ali kada bi se klubovi organizirali kao trgovačka društva to bi značilo stečaj za 95 posto, ako ne i za sve klubove', rekao je Kajin.

SDP-ov Arsen Bauk naglasio je kako je osnovna namjera njegove stranke urediti financiranje i vlasništvo nad sportskim klubovima na jasan i transparentan način, nelogičnim ocijenivši da se za transfere igrača ni lipa ne uplaćuje u državni proračun.

Bauk se zapitao kome ovakavo zakonodavstvo po kojem Dinamo nije obvezan plaćati porez na dobit odgovara 'možda onima kojima je gospodin Mamić bio gost na općim saborima, vrlo rado primam'. Njegovu tvrdnju kako ne razumije zašto HDZ ne želi prihvatiti SDP-ovu ideju da se uvede reda u financiranje sportskih klubova ispravio je SDP-ovac Nenad Stazić.

'Netočno, HDZ je prepoznao našu ideju da se zakonom spriječi prelijevanje novca u privatne džepove, pa je zato i ne prihvaća', rekao je Stazić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene