Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štrajk liječnika

Ostojić: 'Osigurat ćemo maksimalnu skrbi za pacijente'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je postupak mirenja između Vlade i dva zdravstvena sindikata jučer završio neuspjehom, Hrvatski liječnički sindikat donio je danas odluku o pokretanju štrajka liječnika u bolničkom sustavu, a ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio da će i u tim uvjetima osigurali maksimalnu skrb za pacijente.

Datum štrajka bolničkih liječnika još nije poznat jer se čeka usuglašavanje s Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara i tehničara, koji uz liječnike također idu u štrajk, o čemu će medicinske sestre odlučivati u subotu, doznaje se od predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića.

Babić ističe da su liječnici od danas spremni za štrajk, dva sindikata međusobno će koordinirati sve aktivnosti, a datum štrajka mogao bi biti poznat za vikend.

Nakon današnjeg sastanka Glavnog odbora Liječničkog sindikata Babić je izjavio da će na sudjelovanje u štrajku biti pozvani svi liječnici koji rade u bolničkom sustavu, a u Sindikatu očekuju da će ih se odazvati barem 70 posto.

Moguć je, kaže, i veći odaziv zbog 'situacije na terenu i neprihvatljivih pritisaka na kolege koji su tijekom srpnja i kolovoza povukli suglasnosti na rad duži od 48 sati tjedno'. Što su pritisci jači, to su liječnici više zainteresirani za štrajk, poručio je.

Pročitajte i ovo Ante Ćorušić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Hoće li biti štrajka? Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovara: "Liječnicima nikad nije bilo bolje" Liječnici spremaju štrajk - 1 Dnevnik Nove TV pita Podržavate li zahtjeve liječnika? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

>> Propalo mirenje: Liječnici i medicinske sestre idu u štrajk

Babić je ponovio tri sindikalna zahtjeva, koja su tražili i tijekom neuspjelog postupka mirenja s Vladom - prestanak pritiska na liječnike koji ne pristaju raditi više od 48 sati tjedno, definiranje roka za završetak pregovora o novom kolektivnom ugovoru, te očitovanje Vlade koji su sporni članci kolektivnog ugovora, koje su predložili sindikati, te pregovaranje o tim člancima.

Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, potvrdila je da će se u subotu sastati vodstvo tog sindikata koje bi trebao odlučiti o štrajku sestara i tehničara.

Reagirajući na najavu štrajka, ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je da će njegovo ministarstvo poduzeti sve mjere kako bi i u tim uvjetima osiguralo maksimalnu skrb za pacijente i građane.

'Vlada je u svim dosadašnjim pokušajima pregovora pokazala otvorenost, transparentnost i spremnost na kompromis tijekom mirenja', rekao je Ostojić dodavši kako žali zbog odluke sindikata o prekidu pregovora i pokretanju priprema za štrajk.

Štrajk je legitimno pravo koje poštujemo, kao što smo poštovali i pravo liječnika koji su povukli suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno, i na koje nije bilo pritisaka, ističe Ostojić.

>> Sastanak ministra zdravlja s medicinskim sestrama

U zdravstvenim ustanovama nastavit će se dosadašnji način rada, uključujući rad liječnika u dežurstvima i pripravnosti, koji će se platiti i koji se i sada plaća, naglašava Ostojić.

Tamo gdje je većina liječnika povukla suglasnost, promijenit će se organizacija rada, a u nekim će se bolnicama uvesti smjenski rad.

'Što se mene tiče, idemo dalje sve po zakonu. Dok sam ja ministar neće biti protuzakonitih i protuustavnih odluka. Ovo nije borba države i sindikata jer je sud u četiri navrata proglasio kolektivni ugovor iz 2011. ništetnim i nezakonitim. Ovo je pitanje pravde', poručio je Ostojić.

Prema najavama dvaju sindikata koji su u sporu s Vladom, u štrajku bi trebalo sudjelovati oko 46.000 liječnika, medicinskih sestara i tehničara, od ukupno 72.000 zaposlenih u zdravstvu.

Treći sindikat zdravstva koji je sudjelovao u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru - Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, nije se priključio čelnicima sindikata liječnika i medicinskih sestara, i neće štrajkati.

Predsjednica toga sindikata Spomenka Avberšek izjavila je da će nastaviti pregovore jer ne želi da zaposleni u zdravstvu ostanu bez kolektivnog ugovora, pa da im poslodavac regulira prava Zakonom o plaćama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene