Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške optužbe ministra:

"Crveni križ ne dijeli novac žrtvama poplava, jer su oročili novac!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kritizirao je Crveni križ zbog zavlačenja u podijeli pomoći stradalima u poplavama.

Ministar Ranko Ostojić novinarima je pokazao popis stradalih u poplavama koji je napravio Crveni križ.

Pročitajte i ovo Zbog poplave evakuirani stanovnici ruskog grada Orska Voda i dalje nadire Kaos u Rusiji, tisuće evakuirane nakon što je rijeka probila branu: "Ovo su najteže poplave otkad se prate takvi podaci" Slika nije dostupna Dobra vijest iz Slavonije Pronađena jedna nestala osoba: Pothlađenog muškarca spasila vojska

'Politički direktor Crvenog križa neka se ukrca u svoj fini auto, ode na teren i neka da popis koji ima jer je to popis Crvenog križa i neka dijeli pomoć', kazao je Ostojić.

'Crveni križ se brine oko popisa od početka. 8.360 ljudi prema njihovom izvješću je popisano, a očito im je prioritet oročavanje sredstava, a ne pomoći ljudima. Neka svatko u ovoj državi radi svoj dio posla', poručio je Ostojić.

Građevinska inspekcija: 596 zgrada na poplavljenom području označeno je opasnima

Podsjetimo, prikupljeno je više od 50 milijuna kuna pomoći za stradale u poplavama koje su u svibnju pogodile istok Hrvatske. Stanovnici pogođeni poplavom tvrde da su dobili tek 200 kuna pomoći i pitaju kada će im biti isplaćeno ostalo.

Kao razlog nedijeljenja pomoći, predsjednik Crvenog križa Robert Markt rekao je da Vlada i Krizni stožer još nisu napravili popis raseljenih, nego se samo barata okvirnim brojkama od oko 12.000.

Stoga je ministar Ostojić novinarima danas pokazao popis i rekao da je taj popis napravio Crveni križ te se u skladu s njim moraju i ponašati.

Općinske vlasti i Crveni križ odlučuju o dodjeli pomoći poplavljenima

Općinske vlasti iz poplavljenih općina županjske Posavine u dogovoru s Crvenim križem trebaju odrediti kriterije po kojima će stradale osobe i obitelji, i u kojem obimu dobiti pomoć prikupljenu putem Hrvatskog Crvenog križa za stanovništvo poplavljenih područja, izjavio je danas načelnik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Zdravko Kelić.

Iako su se u nekim medijima pojavile informacije kako bi to trebala biti zadaća Županijskog stožera, naglasio je Kelić, Županijski stožer neće određivati kriterije za dodjelu pomoći stanovnicima poplavljenog područja, jer to nije njegova zadaća.

'Jedino općine raspolažu s relevantnim popisima stanovnika, domaćinstava i objekata u pojednim stradalim selima. I jedino one znaju kome kakva pomoć treba. Nije na stožeru da se brine o takvim stvarima', kazao je Kelić.

Podsjetio je da je osnovna zadaća Županijskog stožera brinuti o zaštiti osoba i imovine na stradalim područjima. 'Ne znamo mi koliko tko ima djece i u kakvom domaćinstvu je živio. Smatramo da Crveni križ u dogovoru s općinama treba odrediti kriterije po kojima će se pomoć dodjeljivati, a općine pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i nadgledati stanje podjele pomoći na terenu', ističe Kelić.

Dodaje kako je donijeta odluka da Županijski stožer počne polagano smanjivati opseg svoja djelovanja, a da istodobno ojača nadzor općinskih vlasti koje bi kroz suradnju s nadležnim županijskim odjelima preuzimale sve veće ovlasti na terenu.

Na žiro račun Hrvatskog Crvenog križa do 23. lipnja uplaćeno je 50.761.964,77 kuna za pomoć stanovnicima na područjima pogođenim poplavama u Republici Hrvatskoj.

Na donatorskom telefonu 060 90 11 (otvoren za Republiku Hrvatsku) zabilježeno je poziva u vrijednosti od 12.073.018,75 kuna. (i.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene