Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada odustaje od izmjena Zakona o policiji te će, u skladu s preporukom Europske komisije (EK), provesti postojeći zakon, izjavio je danas ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.


Birajući između interesa Hrvatske, kojoj je prioritet ulazak u Europsku uniju (EU) i eventualnog "pokazivanja garda" i inzistiranja na promjeni Zakona o policiji, poslušat ćemo preporuku EK-a i provesti postojeći zakon, rekao je Ostojić novinarima nakon sjednice Vlade.

To podrazumijeva da će ubrzo biti usvojeni svi provedbeni akti i raspisan natječaj za izbor glavnog ravnatelja policije, kao i svih rukovodećih kadrova, najavio je Ostojić.

Osnovni je problem, zbog kojeg je došlo do prijepora s Bruxellesom, taj što se postojećim zakonom ne osigurava depolitizacija policije, te zaštita višeg stupnja profesionalizma i imenovanja prema zaslugama, smatraju u Vladi.

Vezani članci Ilustracija Ranko Ostojić o svom iskustvu iz splitske bolnice: ''Ne čudim se što je Matijanić umro'' Ranko Ostojić Ranko Ostojić: "Na okupljanje paravojske na Trgu bana Jelačića država nije reagirala. Umjesto policije, afere otkrivaju novinari"

>> Ostojić na Facebooku: Ispričao sam se Tončiju Drpiću

Naime, bivša je Vlada na odlasku, nekoliko dana prije izbora, kroz dodjelu policijskih zvanja zapravo imenovala rukovodeći policijski kadar i time dovršila proces politizacije policije kojim je narušena proklamirana profesionalnost.

Od 212 policijskih službenika, koji su dotad imali zvanje glavnog policijskog savjetnika i policijskog savjetnika, taj broj je narastao na 684 osobe.

Budući da na rukovodeća mjesta mogu kroz interni natječaj biti imenovani samo oni koji imaju ta zvanja, na oko 220 rukovodećih pozicija birat će se ljudi iz tog kruga od 684 službenika, upozoravaju iz Vlade.

Time je velikom broju policijskih službenika s dugogodišnjim iskustvom onemogućeno sudjelovanje u izboru za rukovodeća mjesta. Zbog toga se trenutno više od 500 službenika žali na povredu svojih prava jer ne mogu konkurirati za vodeće pozicije, rekli su izvori u Vladi. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju