Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar ekskluzivno

'Mi ćemo odlučiti kakav će biti Zakon o pušenju a ne EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon poreznog paketa zakona, u ponedjeljak će Vlada raspravljati i o proračunu. Najveći gubitnik je Ministarstvo poljoprivrede, a među ministarstvima koja ostaju bez novca je i Ministarstvo zdravlja.

Ministre, vaš proračun bit će za pola milijarde kuna manji. Hoće li pacijenti to osjetiti?

Pročitajte i ovo Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno" Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi

Pacijenti ne bi smjeli osjetiti manjak zdravstvenih usluga, ni lijekova ni operacija, ni svega drugoga.

>> Ostojić: Svake srijede ću primati pet pacijenata na razgovor

Na čemu uštedjeti pola milijarde?

'Želimo krenuti od čistog starta. Ministar financija je na sebe preuzeo obvezu plaćanja u roku 60 dana, a sav onaj dug od 5,2 milijarde će odrediti temeljni kapital i kad krenemo od čistog starta, iznos od 20 milijardi kuna su sasvim dovoljne. Nećemo štedjeti, ali ćemo ubrzati. Detektirali smo uska grla, to su liste čekanja, detektirali smo mjesta gdje se najviše čeka, to ćemo reorganizacijom poboljšati da bude uspješnije i učinkovitije.

Nakon prvih mjesec i pol u ministarstvu, ustvrdili ste u više navrata kako je situacija lošija nego što ste mislili. Znači li to da pacijenti ne trebaju uskoro očekivati poboljšanje?

Pacijenti već imaju poboljšanje, to je Hitna medicinska pomoć Sad se ide na liste čekanja. U roku od 180 dana svest ćemo ih na medicinski prihvatljive granice. Analizirali smo broj aparata u svim bolnicama i vidjeli da ih imamo dovoljno, u prosjeku EU. Detektirali smo gdje se manje radi, gdje više. Pravilno ćemo to preraspodijeliti po javnom sektoru, a ako treba angažirat ćemo i privatni sektor sukladno javno privatnom partnerstvu. Što se tiče operacija, to su najčešće ortopedske i operacije mrena, ide se i na centraliziranu nabavu ugradbenog materijala. Snizit ćemo cijenu i onda ekstra podijeliti materijal koji je mimo uobičajenih bolničkih limita. Ostajem pri onome što sam rekao, u roku 180 dana liste čekanja koje se prate već godinama svest ćemo u medicinski prihvatljive granice.

Kada ćete posve ukinuti 'uzdržavanje' privatnih klinika tj. praksu da se preko HZZO-a odlazi privatnicima na preglede koje obavljaju i javne zdravstvene ustanove?

Privatnici mogu raditi što hoće sukladno medicini i koliko hoće sukladno zakonima, ali isključivo i samo ulaziti u javni sektor kada je on maksimalno iskorišten. Sada kada budemo maksimalno iskoristili javni sektor, vjerojatno će se i mjesto za privatni sektor suziti. Ali ja i dalje računam na privatnike. Dakle, mi nismo protiv privatnika, ali sukladno definiciji privatno-javno partnerstvo.

Razmišlja li se možda o tome da se u sustav zdravstva uvede imovinski cenzus?

Imovinski cenzus postoji, ali mi ćemo morati napraviti poboljšanja u OIB-u, ono što se u Americi kaže SSN - Social Security Number koji nije uveden radi zdravstvenog osiguranja nego radi praćenja poreza, odnosno radi imovine i imovinskog cenzusa. U praksi ćete to vidjeti. Kao što znate postoji Povjerenstvo za informatizaciju, koje vodi potpredsjednica Vlade i onda ćemo definitivnom informatizacijom svih sustava napokon dovesti u red popis birača s jedne strane te također imovinski dohodovni cenzus, sukladno EU.

Ako netko tko na primjer ima tri stana treba li plaćati kao netko tko to nema?

To me pitate na hipotetskoj razini na kojoj ne mogu dati odgovor, to je pitanje sukladno našoj definiciji gospodarskog oporavka. Jučer i danas je 1.400 ljudi ostalo bez posla. Nekad se snaga države mjerila brojem bojevih glava, nuklearnih raketa, nosača aviona. Sad se mjeri samo jednim: koliko je građana dobilo posao u posljednjih mjesec dana. Kao što vidimo naša država ne spada u velesilu, čak ni u regiji.

Kada nas ponovno očekuje potpuna zabrana pušenja - moramo li to ipak napraviti zbog Europske unije?

Zdravstvo nije dio acquisa, nije dio pravne stečevine. Zdravstvo je u našim rukama, mi ćemo odlučiti kakav će biti zdravstveni sustav, a sukladno tome i zakon o pušenju. Postoji više varijanti. Za sada ostaje kao što smo se dogovorili. Postoji jedan scenarij da idemo ka austrijskom modelu, a postoji i drugi da pooštrimo kriterije. To ćemo riješiti u roku od 18 mjeseci.

Kada ćete promijeniti Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji i je li točno da razmišljate o uvođenju mogućnosti posvojenja oplođene jajne stanice?

Nikada nisam očitovao svoj stav o tome, samo želim uvesti tri načela, a to je načelo optimalnog liječenja, načelo izbora i načelo pravednosti za sve naše parove koji žele dijete. Svaki je šesti par u Hrvatskoj neplodan.

Ministre, ovih dana niske su temperature - imunolozi kažu da prava gripa tek dolazi. Što liječnik Ostojić poručuje građanima?

Nitko se nije prehladio od hladnoće, ali na žalost mnogi su se pothladili. Stoga upozorenje našoj djeci i starijim građanima: ne izlazite u ranojutarnjim i večernjim satima. Sve naše građane molim da se ubuduće cijepe protiv sezonske gripe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene