Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otpala zakrpa

Otkriveno kako je oštećen simbol grada Splita: "Stalno ga se dodiruje, bili su mu lakirani nokti..."

Oštećen palac na kipu Grgura Ninskog - 8
Oštećen palac na kipu Grgura Ninskog - 8 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Oštećen palac na kipu Grgura Ninskog - 8 Oštećen palac na kipu Grgura Ninskog - 8 Foto: DNEVNIK.hr Filip Rogošić Filip Rogošić Foto: DNEVNIK.hr Oštećen palac na kipu Grgura Ninskog - 7 Oštećen palac na kipu Grgura Ninskog - 7 Foto: DNEVNIK.hr Oštećen palac na kipu Grgura Ninskog - 5 Oštećen palac na kipu Grgura Ninskog - 5 Foto: DNEVNIK.hr +4 Oštećen palac na kipu Grgura Ninskog - 6 Galerija 1/9 >>
Ako se odlučite odmarati u Splitu i posjetiti spomenik Grguru Ninskom, naići ćete na neugodno iznenađenje. Naime, palac za koji kažu da nosi sreću ako ga dotaknete, ovih je dana oštećen.

Oštećen je simbol simbola Splita – palac Grgura Ninskog. Mnogi ga dodiruju kako bi zaželjeli želju. Sada je želja Splićana – što brža restauracija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Remek-djelo Freresa Rochata POGLEDAJTE Restauracija 200 godina starog pištolja otkrila njegovu tajnu Slika nije dostupna Imala najbolje namjere Baka (80) 'restaurirala' poznatu fresku i evo što je napravila!

''Otpao je jedan tašel, odnosno zakrpa. Ta zakrpa je stavljena prilikom zadnje restauracije, ali na tom mjestu je i prethodno stavljena jedna zakrpa kojih ima više na samim prstima Grgura Ninskog. S obzirom na to da je palac osjetljiv, odnosno da ga se stalno dodiruje i da su u nekoliko navrata bili lakirani nokti na njemu, tada se vjerojatno to s otapalima, acetonom, nitrom ili nečime uklanjalo i moglo je doći do omekšavanja samog ljepila'', objašnjava restaurator Filip Rogošić.

Restauriran još 2014. godine

Oštećenje je minimalno, a važno je naglasiti kako nije rezultat vandalizma, na što se prvo pomislilo. Restauratorski pothvat neće biti zahtjevan. Kompliciraniji zahvat bio je 2014. godine kada je ovaj Meštrovićev kip bio na restauraciji nekoliko mjeseci.

Grgur Ninski tada je bio uklonjen, a nakon restauracije vraćen je kod Zlatnih vrata Dioklecijanove palače. Troškovi su iznosili 765.000 kuna, od čega je Ministarstvo kulture pokrilo trećinu iznosa.

Meštrović je napravio i manju verziju kipa Grgura Ninskog prema kojoj su izliveni kipovi koji se nalaze u Varaždinu i Ninu. Stoga su se gradovi dogovorili oko pokretanja kulturnog projekta Tri Grgura, a čini se da ovom u Splitu sada slijedi – pedikura.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene