Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za 307,406 tisuća građana

Stiže slamka spasa za prezadužene građane: I strogo će se nadzirati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobni bankrot bit će jedna od slamki spasa za sve prezadužene građane. Takvih je trenutačno 307,406 tisuća, a duguju više od 24 milijarde kuna.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić, gostujući jučer u Dnevniku Nove TV poručio je kako cilj osobnog bakrota nije građane pretvoriti u roblje, ali i kako se dugovi moraju otplatiti.

Pročitajte i ovo Ustavni sud potvrdio je pravni interes potrošača - 5 Banke tužilo 40.000 građana Nova pobjeda udruge Franak: "To je zadnja stepenica prema glavnom cilju" Goran Aleksić, Udruga Franak Udruga Franak zadovoljna Važna presuda! Banke nisu smjele naplaćivati naknade za prijevremenu otplatu kredita

Ovakav model već postoji u mnogim zemljama. U priloženom videu doznajte kako funkcionira i jesu li hrvatski dužnici zainteresirani.

Tomislav je imao dobar posao i pristojna primanja. Upustio se u kredit i neko ga vrijeme uredno vraćao.

Miljenić: Ne želimo od ljudi napravit roblje

'Jedan dan vas pošalju na cestu, burza vam daje prva tri mjeseca 3800 kuna, poslije 1900, ovisi o periodu koliko ste bili zaposleni', tvrdi Tomislav Čuveljak, član Udruge franak.

Sada je samo jedan od 307,406 tisuća građana u financijskim problemima. Osobni bankrot, smatra, dobar je institut jer bio bi zaštićeniji nego li je to sada.

No, iako su se mnogi ponadali, osobni bankrot nije oprost dugova, naprotiv.

'Prvenstvena intencija je da se dugovi naplate', tvrdi Orsat Miljenić.

Prema ministrovom objašnjenju, prvo se popišu sva dugovanja s jedne strane te sva primanja i imovina s druge strane. Zatim se izračuna koliko dužnik uopće može vratiti, a ono što ne može se otpisuje. Sličnu praksu imaju mnoge zemlje.

'Taj stečaj znači isto da mora apsolutno sve što posjeduje staviti na stol i onda ima, npr. u Njemačkoj jedan minimum koji se ne može nikome oduzeti', tvrdi Ivanka Springer, stručnjakinja za osobne financije.

U stečaju se, dakle, iznimno skromno živi no najveća je prednost što je uvijek vremenski ograničen. U Njemačkoj, primjerice, na 6 godina.

'Nakon 6 godina je svatko opet slobodan. Iako nije sve otplatio ne mora plaćati dulje od 6 godina. Tj. netko tko se u to upusti zna da pati samo 6 godina', tvrdi Ivanka.

Takav sustav državu mnogo košta i strogo će se nadzirati.

'Svaka zloupotreba će zapravo rezultirati tim da ispadate iz sustava i mogućih otpisa', objasnio je Miljenić.

Osobni stečaj pokreće se samo uz pristanak dužnika, no tko ga prihvati morat će svoje obveze ispoštovat do kraja, povratka nema.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene