Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Uskoro upisi

I njih već brine kako će dobiti posao...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ove godine će birati šest obrazovanih programa, umjesto deset, a više nema ni dodatnih bodova.

Za više od 44 tisuće osmaša do kraja osnovne škole ostalo je tek mjesec dana. Kriteriji upisa poznati su nekoliko tjedana, a Ministarstvo obrazovanja objavilo je Odluku o upisu učenika u 1. razred srednje škole.

Pročitajte i ovo Nacionalni ispit iz hrvatskog jezika - 3 U osnovnim školama Počeo tjedan nacionalnih ispita: "Taj dan očekujemo da budu maksimalno koncentrirani i motivirani" Ilustracija Sve se istražuje Učenik napravio kaos u školi? Ukrao bocu sa živom iz laboratorija i prolio je po dvorištu

Ukupno je planirano 54.336 upisnih mjesta. Prvi važan datum je 26. svibnja, od tada će se osmaši moći prijavljivati putem internetskih stranica, a mjesec dana iza, 26. lipnja počinju s odabirom obrazovnih programa. 11. srpnja možda će im biti najvažniji datum - tada će zapravo znati jesu li upisali željenu školu.

Inače osmaši se ove godine susreću s velikim brojem novosti. Drugi po redu e-upisi, ove godine neće proći bez papirologije. Doduše riječ je o jednoj upisnici koju osmaši moraju donijeti u školu koju su upisali, morat će ju potpisati oni sami, ali i njihovi roditelji. Novost je i da će ove godine birati šest obrazovanih programa, umjesto deset, a već je poznato kako nema više dodatnih bodova kao prijašnjih godina. Na sva njihova pitanja su na zagrebačkoj manifestaciji 'Dojdi osmaš' odgovarali srendjoškolci.

Budući autolakireri, dimnjačari, znanstvenici, maseri... Srednjoškolci su u srijedu izbjegli ispitivanje u školi. Ali su zato odgovarali na pitanja osmaša. Josipa, učenica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, ispričala je kako osnovnoškolce uglavno zanimaju strukovni predmeti koji su, kaže, u njihovoj školi 'savršeni, a profesori vrhunski'.

Najbolji hrvatski učenici za najboljima na svijetu zaostaju dvije godine

S desecima letaka u ruci, mjesec dana prije kraja škole - odluka polako postaje konačna. Sa samo 14 godina, mnogi već razmišljaju o tržištu rada. 

'Upisat ću ili školu za farmaceutskog tehničara ili gimnaziju, da odem poslije na neki faks kako bih mogla dobiti dobar posao kasnije', sigurna je Jana, učenica 8. razreda. Iako ove godine bez bodovnog praga, osmaši već zbrajaju ocjene. 'Ja još nisam zbrojio, ne znam koliko, trebam još ispravljati', kaže Luka.

S 14 godina nekima je još prerano odabrati buduće zanimanje. I zato će nova znanja, ali i dodatno vrijeme za izbor dobiti u gimnaziji.

'Ne znam što još želimo raditi i zato idemo u gimnaziju da poslije odabremo što ćemo raditi', kazala je Julija dok je Ana ustvrdila kako sada svi žele samo upisati što bolju srednju školu jer ih malo zna što će dalje.

U odabiru škole pomažu i profesori, koliko mogu, naravno. Magdalena Radočaj, profesorica u Gornjogradskoj gimnaziji kaže: 'Zato svi idu na faks, dalje, jer sa srednjom školom nažalost nemaju posla. Sa faksom nemaju posla, a gdje će ga naći tek sa srednjom školom'. 

O stanju na tržištu rada moraju razmišljati i maturanti. Ministar Željko Jovanović nakon prošlogodišnjih zamijenjenih ispitnih kutija na državnoj maturi, ističe - ove godine je sve spremno. Maturantima je poželio sreću: 'Da se u narednim tjednima ipak još malo posvete knjizi, da ne budu nervozni jer uvjeren sam da će znanje koje su stekli biti dovoljno da upišu željene fakultet.'

Državna matura počinje 20. svibnja. No prije toga - maturanti će se na norijadi u petak oprostiti od srednje škole.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene