Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemlja znanja, moš' mislit

Najbolji hrvatski učenici za najboljima na svijetu zaostaju dvije godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske učenice su puno bolje u čitanju dok dečkima uvjerljivo bolje ide matematika.

Učenici hrvatskih srednjih škola ispodprosječni su u metematici, čitanju te prirodoslovnim predmetima, pokazalo je istraživanje u sklopu PISA 2012 - projekta međunarodnog istraživanja znanja i kompetencija koje je provedeno u 65 zemalja.

Pročitajte i ovo Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 2 Tko će sastaviti vladu? Veliko predizborno istraživanje: Ovako bi mogao izgledati Sabor nakon izbora Slika nije dostupna PISA 2015 Hrvatski učenici loše su odgovorili na ova pitanja, kako biste ih vi riješili?

Podaci istraživanja pokazuju da, po razini dosegnutih bodova, najbolji hrvatski učenici zaostaju, primjerice, za učenicima iz Šangaja u Kini, koji su najbolje ocijenjeni, toliko bodova koliko predstavlja dvije godine školovanja.

Među hrvatskim učenicima najviše je matematički nepismenih, odnosno onih koji ne mogu prenijeti matematička znanja u svakodnevnu primjenu, i to čak 30 posto. Najlošije rezultate postigli su učenici u strukovnim školama, a pokazalo se da je ispitanima najteže bilo pretočiti životni kontekst u matematički kontekst. Na listi 65 zemalja hrvatski su srednjoškolci u matematici zauzeli 40. mjesto dok su u prethodnom istraživanju bili 37. ali u kategoriji 57 zemalja. U području prirodoslovne pismenosti Hrvatska je na 34. mjestu, što je ponovno znatno niže od prosjeka zemalja OECD-a.

Po čitalačkoj pismenosti naši su učenici na 35. mjestu što je vrlo blizu zadnjeg istraživanja. Gledajući po spolu, učenice u Hrvatskoj su puno bolje u čitanju i tek mrvicu u prirodnim znanostima dok  dečkima uvjerljivo bolje ide matematika.

'Poruka mladim ljudima je da se ne treba truditi, da se u ovoj prosječnosti moramo svi utopiti!'

U istraživanju PISA 2012 je sudjelovalo 510 tisuća učenika starosti između 15 i 16 godina. Rezultati PISA istraživanja među učenicima smatraju se jednim od najboljih pokazatelja kretanja gospodarskog rasta zemlje u budućnosti. Zemlje koje su slušale preporuke i ozbiljno analizirale rezultate imaju sve bolju razinu, a to su ujedno gospodarski najpropulzivnije zemlje.

Na vrhu su u svim segmentima istraživanja zemlje su Dalekog istoka; Koreja, Japan i Kina, koje su pretekle Finsku, nekada zemlju s uvjerljivo najboljim ostvarenim rezultatima učenika. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene