Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osječko tužiteljstvo

Pokrenuto istraživanje protiv Brkića i ostalih, sumnjiči ih se da su godinama špijunirali četiri osobe

Milijan Brkić (Foto: Dnevnik.hr)
Milijan Brkić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Milijan Brkić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Osječko Općinsko državno odvjetništvo objavilo je da je pokrenuto istraživanje protiv Milijana Brkića, njegovog brata Joze, Franje Varge i Blaža Curića zbog neovlaštenog presretanja računalnih podataka.

"Povodom zaprimljene kaznene prijave PNUSKOK-a, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku otvorilo je istraživanje protiv četvorice hrvatskih državljana (1982., 1970., 1969. i 1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka iz članka 269. stavak 1. KZ/11, poticanja na neovlašteno presretanje računalnih podataka iz članka 269. stavak 1. KZ/11 u vezi s člankom 37. KZ/11, pomaganja u neovlaštenom presretanju računalnih podataka iz članka 269. stavak 1. KZ/11 u vezi s člankom 38. KZ/11 i zlouporabe naprava iz članka 272. stavak 2. KZ/11. (18. 4. 2019.)

Pročitajte i ovo Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene

Postoji osnovana sumnja da su navedena kaznena djela počinjena od lipnja 2015. godine do 20. rujna 2018. u Belišću i Zagrebu, na štetu četiri osobe (1970., 1989. 1977. i 1988.) praćenjem prijenosa, pristupom i snimanjem sadržaja njihovih korisničkih računa odnosno pribavljanjem podataka potrebnih za pristup korisničkim računima.

Na temelju naloga općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, sukladno članku 213. stavak 3. ZKP/08 u vezi s člankom 388. stavak 2. točka 4. ZKP/08, određena je tajnost cjelokupnog istraživanja u ovom kaznenom predmetu radi zaštite osobnog života oštećenica", stoji na stranicama DORH-a.

''Riječ je u uobičajenoj proceduri za kaznena djela za koje je predviđena kazna zatvora manja od pet godina. Državno odvjetništvo pokreće, otvara istraživanje, a ne istragu. U okviru tog istraživanja provodi se vještačenja, ispituju se osumnjičenici, svjedoci. Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku ne spominje imena, ali u javnosti se oglasila bivša supruga Milijana Brkića koja je sve skupa nazvala grubim napadom na privatan život, napadom na obitelj. Inače, Državno odvjetništvo je ovaj postupak proglasilo tajnim. U telefonskom razgovoru odvjetnik Milijana Brkića Ivo Farčić rekao je da ova objava izlazi iz sfere pravosudnih ciljeva, ciljeva kaznenog postupka. Govori da bi motiv mogao biti predizbornog karaktera. Teško je procijeniti koliko će trajati ovo istraživanje jer nema fiksnih rokova i kad će biti odluka. Ona može biti ili odbačaj kaznene prijave ili podizanje optužnice'', izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Podsjetimo, jučer je podignuta kaznena prijava protiv Milijana Brkića, njegovog brata Joze, Franje Varge i Blaža Curića zbog sumnje u neovlašteno presretanje računalnih podataka.

Prema medijskim navodima, Milijan Brkić prethodno je u policiji ispitan u svojstvu osumnjičenika jer je presretao poštu svoje bivše supruge, koristeći usluge bivšeg MUP-ovog informatičara Franje Varge optuženoga u "aferi SMS".

Prema neslužbenim informacijama, do tih je saznanja policija došla tijekom pretraga računala i dokumentacije izuzete u slučaju protiv Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede i Brkićeva kuma Blaža Curića, koje Uskok u "aferi SMS" tereti zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene