Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je s ostalim gradovima?

Osijek prednjači u razvrstavanju otpada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska se obvezala da će do 2015. godine osigurati odvojeno skupljanje otpada - prije svega papira, metala, plastike i stakla. Najdalje na tom planu otišao je grad Osijek. Uz eko-otoke i reciklažna dvorišta, Osječani već na kućnom pragu mogu razvrstavati papir i plastiku.

Pored zelenih, Osječani već godinu dana imaju i plave kante za smeće. Na plavu kantu za papir ovih dana stiže i specijalni obruč. Ondje će Osječani odvajati plastičnu ambalažu pout boca od ulja, octa, šampona, sredstava za čišćenje. 'Plastiku bi skupljali istom dinamikom kao i plavi papir, znači jedanput mjesečno, dapače isti dan', kazao je Tomislav Glavaš iz Unikoma.

Pročitajte i ovo Ilustracija 100 tisuća tona otpada Potpisan ugovor o sanaciji varaždinskog rugla: "Očekujem da će početkom sljedeće godine sve to biti gotovo" Kante i spremnici krcati smećem - 5 nakon odrona Glavni grad Hrvatske pliva u smeću, Tomašević proziva HDZ: Što kažu građani?

Osječani otpad mogu odvajati i na 60-ak eko-otoka, te u reciklažnom dvorištu. Ondje mogu odvojiti 19 vrsta otpada- od starih baterija do biootpada. Za recikliranje, kažu građani, dobro bi došla i nagrada. Manji račun za odvoz smeća. 'Da se uvede plaćanje nekako, pa bi onda ljudi više odvajali kad bi manje morali onog otpada platiti', kazao je Nikola Brnić.

>> Još uvijek ima onih koji ne znaju kamo se odlaže smeće

U odnosu na druge hrvatske gradove Osijek prednjači u razvrstavanju otpada. 'Stvarno mogu pohvaliti i gradske službe i trud ekoloških organizacija i same građane koji su podigli razinu svijesti', kazao je Dinko Pešić, Udruga Zeleni Osijek.

Pred Hrvatskom su veliki europski zahtjevi. Do konca 2013. Hrvatska mora smanjiti količine biorazgradivog otpada, do 2015. osigurati odvojeno sakupljanje papira, metala, plastike i stakla, do 2018. mora sanirati i zatvoriti sva postojeća odlagališta.

Do 2020. mora osigurati recikliranje papira, metala, plastike i stakla. 'Potičemo, to je osnovni prioritet ministarstva, uspostavu primarne selekcije otpada na pragu kućanstva', kazao je Mario Obrdalj, pomoćnik ministra zaštite okoliša.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene