Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osijek: Izabran novi dožupan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za novog dožupana Osječko-baranjske županije na današnjoj sjednici Skupštine izabran je Pavo Šarčević (HSS), za dopredsjednicu Pavica Majdenić (HSU), te je prihvaćen županijski proračun za 2008. godinu u iznosu od gotovo 353 milijuna kuna, 8,7 posto više od prošlogodišnjeg.

Do izbora novog dožupana i dopredsjednice Skupštine došlo je nakon prihvaćenih ostavki dosadašnjih vršitelja tih dužnosti, Danijela Srba (HSP) koji je nakon raskida koalicije HDSSB-a i HSP-a na gradskoj razini podnio ostavku, kao i Damira Rešetara (HSP) koji je obnašao dužnost predsjednika Skupštine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U novogodišnjoj noći Iznenada preminuo međimurski dožupan Anđelko Horvat Slika nije dostupna Mito u HAC-u VIDEO: Dao sam 2 tisuće eura mita u HAC-u

Njihova je ostavka prihvaćena na sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije 11. prosinca na kojoj je za predsjednika Skupštine izabran Ivica Završki (HDSSB).

Županijski su vijećnici većinom glasova prihvatili proračun za
sljedeću godinu koji će najvećim dijelom biti utrošen na razvoj
gospodarstva, poljoprivredu i poduzetničke zone.

Na sjednici nije prihvaćen prijedlog bivšeg dožupana Danijela Srba da se u dnevni red uvrsti njihov zahtjev za smjenom Školskog odbora u osnovnoj školi u Jagodnjaku, uz obrazloženje da lokalna vlast za to nema ovlasti, već je to u nadležnost državnih institucija.

Kao razloge zahtjeva za smjenom Školskog odbora u Jagodnjaku Srb je naveo kako je nedopustivo da su djeca iz Jagodnjaka morala zbog nemogućnosti da se obrazuju na hrvatskom jeziku, krenuti u drugo mjesto na školovanja, u Čeminac. 

"Ne bi nas trebalo zanimati što je ravnatelj škole postupio po zakonu pri izboru novih djelatnika i slično, jer je i dalje jasno da se hrvatskoj djeci u toj školi ne omogućava obrazovanje na hrvatskom jeziku, te je nedopustivo da se rješavanje toga problema odlaže". 

Petero učenika petog razreda OŠ "Jagodnjak" prešlo je 4. prosinca u OŠ "Čeminac".

Dožupan Mile Horvat (SDSS) rekao je kako se ne može danas "kvalitetno raspraviti o toj problematici bez svih pripremljenih podataka" dodavši kako je on kao član Školskog odbora zainteresiran da se odgovorne strukture uključe "u što hitnije rješavanje problema, pa ako je bilo propusta u radu Školskog odbora, da je spreman dati ostavku". 

Ksenija Zbožil, pročelnica županijskog Ureda za društvene djelatnosti, rekla je kako je do sada o svemu slala pismene
obavijesti nadležnim tijelima i tražila očitovanje i angažiranje na rješavanju toga osjetljivog problema.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene