Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki im već nude posao

Koliko izbjeglica Hrvatska može primiti i imamo li plan za pomoć? "Prva obveza je spajanje obitelji, a druga prikupljanje podataka"

Aktualno Galerija Robert Markt - 1 Robert Markt - 1 Foto: DNEVNIK.hr Robert Markt - 2 Robert Markt - 2 Foto: DNEVNIK.hr Robert Markt - 3 Robert Markt - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sanja Vištica Sanja Vištica Foto: DNEVNIK.hr +3 Humanitarna pomoć izbjeglicama - 1 Galerija 1/8 >>
U cijelu priču oko Ukrajine je uključen i Crveni Križ. U njihovu skladištu u Hrvatskoj bila je reporterka Sanja Vištica koja je provjerila kakav je njihov plan za pomoć izbjeglicama.

Zbog rata u Ukrajini aktivirao se i Crveni križ koji sudjeluje u pružanju humanitarne pomoći izbjeglicama koje odlaze preko granica susjednih zemalja. Hrvatski crveni križ također je u pripravnosti i u kontaktu s Međunarodnim odborom Crvenog križa. Sa izvršnim predsjednikom Robertom Marktom u Dnevniku Nove TV razgovarala je Sanja Vištica.

Pročitajte i ovo Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer" Ilustracija prijete Francuzima Legija stranaca stigla u Slavjansk, Rusi poručuju: "Sve ćemo ih pobiti"

Objasnio je gdje i kako planiramo smjestiti izbjeglice te koji su prioriteti kod njihova prihvata u Hrvatskoj.

"Danas je održan radni sastanak u Vladi sa većinom ministara. Razgovaralo se o preduvjetima za prihvat ukrajinskih izbjeglica, a sutra će na novom sastanku biti definirani detalji, bilo privremenog ili trajnog prihvata. Prvi Ukrajinci su već ušli u Hrvatsku osobnim automobilima, a očekujemo da će se tako nastaviti u narednim danima”.

Markt je procijenio i koliko je izbjeglica Hrvatska u mogućnosti primiti. "Danas je bilo govora o nekih 17.500 kreveta što je ukupan kapacitet prihvata. Neki su već popunjeni pa ćemo sutra znati više. Treba voditi računa da ti ljudi neće biti ovdje privremeno smješteni, već im se treba osigurati trajni boravak", istaknuo je.

Odbacio je mogućnost prikupljanja dobara u Hrvatskoj i slanja u Ukrajinu te je istaknuo da će se rad Hrvatskog Crvenog križa bazirati na ono što rade međunarodne organizacije.

"Naš prvi posao je sada služba traženja te imamo dvije obveze. Prva je spajanje njihovih obitelji, a druga prikupljanje podataka za ostvarivanje humanitarne pomoći. Već smo pokrenuli proces otvaranja apela za prikupljanje financijskih sredstava. Treba pomoći Crvenom križu u Ukrajini, ali i u drugim susjednim zemljama. Moramo se prilagoditi međunarodnoj organizaciji”, smatra.

Kazao je kako zasad imaju dovoljno volontera jer izbjeglice još nisu stigle u Hrvatsku, te dodao da će obavijestiti javnost u slučaju nedostatka volontera. Otvoreni su, objašnjava, za sve koji su voljni pomoći, a osvrnuo se i na informacije da su se neki Hrvati već javili kako bi izbjeglicama ponudili posao.

"Danas je jedan gospodin iskazao administrativnu barijeru kod zapošljavanju Ukrajinaca. Naime, svako zapošljavanje stranaca zahtijeva uvjerenje o nekažnjavanju što je sada za njih nemoguće. S Vladom ćemo pokušati riješiti sve te probleme kako bi izbjeglice, ne samo bile privremeno ovdje, već kako bi mogli ostvariti nekakav novi život”, obećao je Robert Markt.

Za kraj podsjetimo kako je sutra najavljen novi sastanak u Vladi nakon kojega će biti poznat detaljniji plan za prihvat izbjeglica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene