Već desetu godinu Hrvatska mreža volonterskih centara organizira manifestaciju "Hrvatska volontira". Tijekom četiri dana održat će se 160 volonterskih akcija u 60-ak gradova. Cilj je osvijestiti građane, pridobiti što više volontera uključujući i mlađu populaciju.

Galerija Volonteri Crvenog križa - 1 Volonteri Crvenog križa - 2 Volonterke Volonterskog centra Osijek - 1 +0 Volonterke Volonterskog centra Osijek - 2

Gospođa Blaženka ima 72 godine i, iako i sama ima poteškoća sa sluhom, već 14 godina volontira u Udruzi za gluhoslijepe osobe.

Vezani članci Slika nije dostupna Doznajte zašto je važno u životu i volontirati! Slika nije dostupna Finale kampanje 'Hrvatska volontira' na Zrinjevcu

"Ja njima prema potrebi pomognem ići u bolnicu, trgovinu, šetnju. Drago mi je kada vidim da ljudi su sretni, kada im pomognemo", rekla je Blaženka Lončar, volonterka.

A sretni su i u Crvenom križu jer njihov rad bez volontera bio bi nemoguć. Ljudima u potrebi cijeli dan razvoze pakete.

Gospodin Ivica, iako u mirovini, uvijek je spreman prikočiti u pomoć, a na volontiranje ga je potaknula koronakriza.

"Imam slobodnog vremena koje sam htio utrošiti nešto pozitivno", rekao je Ivica Šaravanja.

Hrvatska iz godine u godinu broji sve više volontera.

"Mi smo dio EU volonterskog centra. Možemo reći da je broj volontera s našim razmjerima i prilično dobar te jednak nekim puno razvijenijim državama", kaže Bruno Koić, stručni suradnik Volonterskog centra Osijek.

Uključuju se i sve mlađi volonteri.

"Volontiram zato što želim unijeti malo boje u školu koja je trenutno siva", rekla je volonterka Karla.

"Volontiram zato što se osjećam bolje u vezi sebe, razbijamo monotoniju i uvijek je zanimljivo", volonterka Laura.

Iako nije plaćeno te se ne računa u staž, svejedno se isplati.

"Jako dobra referenca za neki posao u budućnosti jer što se vi više nalazite među ljudima, osim što prikupljate razna iskustva, veća je vjerojatnost da će to vas budući poslodavac cijeniti", rekao je Koić.

Željko Bosilj, predsjednik Udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka smatra kako su volonteri ti koji podnose jedan od najvećih tereta.

"Rade sve besplatno, ali su ispunjena srca, što je najvažnije. Jako smo sretni kad se uključe u naš rad", rekao je Bosilj.

U četiri dana u 60-ak gradova diljem hrvatske 2000 volontera odradit će 160 volonterskih aktivnosti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju