Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mladi volonteri velikog srca

Svoje vrijeme rado daruju drugima: ''Nagrada je kada je nečiji život bolji jer ste izdvojili pola sata za njega''

Volonteri čekaju svog Oskara (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Volonteri čekaju svog Oskara (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Volonteri čekaju svog Oskara (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Volonteri čekaju svog Oskara (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Volonteri čekaju svog Oskara (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Volonteri čekaju svog Oskara (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr Volonteri čekaju svog Oskara (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Volonteri čekaju svog Oskara (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Volonteri čekaju svog Oskara (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Volonteri čekaju svog Oskara (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Mija Rakarić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/7 >>
Pomažu izbjeglicama, žrtvama seksualnog nasilja, oboljeloj djeci, a istovremeno su uspješni studenti i učenici. Volonteri nominirani za ovogodišnju nagradu Volonterski Oskar za svoj rad ne uzimaju ni kune, a vrijeme daruju drugima.

Počelo je spontano, da popuni vrijeme. Vrlo brzo, volontiranje je za Miju postalo način života. 24 sata nisu joj dovoljna za sve volonterske angažmane - Plavi telefon, Centar za mirovne studije, pomoć izbjeglicama i žrtvama seksualnog nasilja.

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska: dr. Luka Matak - 3 Bolja Hrvatska Mladi hrvatski doktor uvodi nove metode liječenja i niže svjetske uspjehe, a dosad je porodio oko 700 djece i - ima još velikih planova Borba protiv nasilja - 2 Nagrađena je Nina (14) se trudi promijeniti svijet nabolje: "Nema baš puno djece da tako razmišljaju"

"Te osobe su često izgubljene, ne znaju odakle bi krenule, kome bi se obratile za bilo kakvu pomoć pa ih mi usmjeravamo na organizacije koje im mogu pružiti sveobuhvatnu pomoć", rekla je Mija Rakarić.

Ono malo slobodnog vremena što joj ostane, Mija iskoristi za učenje i studij prava, ali uglavnom je posvećena drugima.

"Kad vas ta ista osoba nazove nakon tjedan dana, zahvali se i kaže da je uspjela nešto napraviti, to je jako velika nagrada jer znate da je nečiji život puno bolji jer ste vi odvojili pola sata vremena za tu osobu", kaže Mija.

"Stvarno je aktivna i na poslu vrlo posvećena volontiranju, razvoju i promociji volonterstva i stvarno nesebično dijeli svoje vrijeme na mnogim projektima. Mlada je i treba je motivirat za daljnji rad", kaže Mijina kolegica Matea Medlobi.

Ove godine Mija se natječe za nagradu Volonterski Oskar, koja se dodjeljuje najvolonteru godine. Uz nju, u utrci je i sedamnaestogodišnji Fran Markulin, mladić koji je prebolio leukemiju i zbog toga bio predmet maltretiranja svojih vršnjaka.

"Došao bi netko do mene, prstom me dotaknuo i pitao, 'je li mi nešto slomio', pošto sam imao osteoporozu od lijekova koje sam primao. Bila su tu i verbalna maltretiranja, tipa - lako je dobivat petice kad si imao leukemiju", priča o svojim iskustvima Fran Markulin.

Marko se okrenuo volontiranju u Udruzi Krijesnica, gdje kroz razgovor i savjetovanje pomaže djeci koja su prošla isto što i on.

"To me užasno promijenilo kao osobu i ostavilo dosta ožiljaka i ne želim da to itko drugi proživi. Cilj mi je maksimalno suzbiti maltretiranje koje djeca mogu doživjeti nakon toga", objasnio je Fran.

Od toga što rade, ni Fran, ni Mija nemaju nikakve financijske koristi. Najveća nagrada im je, kažu, osmijeh i zahvalnost onih kojima su pomogli.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene