Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigla kritika

Organizacije civilnog društva: "Vlada nas nije kontaktirala oko prioriteta predsjedanja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković objavio je u srijedu prioritete predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a. Iz organizacija civilnog društva tim povodom poručuju - prioriteti nisu izrađeni u suradnji s Hrvatskim saborom, što je uobičajena europska i demokratska praksa.

Europa koja se razvija, koja povezuje, štiti i Europa koja je utjecajna na globalnoj razini - četiri su krovna područja hrvatskog predsjedanja EU-om u prvom polugodištu iduće godine, objavio je u srijedu premijer Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nije prvi put Milanović izazvao diplomatski skandal, pozvali hrvatsku veleposlanicu: "Duboko smo razočarani" Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Najavio let Rafalea Plenković o pregovorima s DP-om, obrušio se na Milanovića: "Sakrio se kao mali miš"

Iz Organizacija civilnog društva poručuju da prioriteti nisu izrađeni u suradnji s Hrvatskim saborom, što je uobičajena europska i demokratska praksa.

Izražavaju žaljenje što Vlada nije konzultirala civilno društvo niti ga je pozvala na prezentaciju prioriteta. Poručuju i da će aktivno pratiti i zagovarati prioritete civilnog društva za vrijeme šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU.

Izjavu Organizacija civilnog društva prenosimo u cijelosti.

"Organizacije civilnog društva iz Hrvatske okupljene u Forum 2020 koje će aktivno pratiti i zagovarati prioritete civilnog društva za vrijeme predsjedanja RH Vijećem EU-a pozdravljaju odluku Vlade da najavi okvirne prioritete predsjedanja. Istovremeno izražavamo žaljenje zbog činjenice da Vlada nije konzultirala civilno društvo niti ga je pozvala na prezentaciju priorieta. Također primjećujemo da prioriteti nisu izrađeni u suradnji s Hrvatskim saborom, što je uobičajena europska i demokratska praksa.

Unatoč najavama ministra pravosuđa da će veći naglasak biti na vladavini prava, taj je prioritet redefiniran i nije visoko istaknut. Ovim putem podsjećamo da su organizacije civilnog društva već predstavile svoje prioritete među kojima su vladavina prava i stanje ljudskih prava unutar EU-a. Žao nam je što je vlada propustila staviti naglasak i na taj gorući prioritet čitavog EU-a. Detaljan popis prioriteta civilnog društva nalazi se na ovom linku.

Vezano za četiri najavljena opća prioriteta, u ovoj fazi slobodni smo komentirati da prioritet 'Europa koja raste' ne bi trebalo postaviti bez paralelne odgovornosti o vrsti rasta i nauštrb koga ili čega Europa želi rasti. Također, ne držimo najsretnijim rješenjem da se pod sloganom 'Europa koja štiti' raspravlja o migracijama i izbjeglicama, što bi moglo imati pogrešne konotacije i osnažiti antidemokratske snage u EU-u.

Pozdravljamo odluku Vlade da će tijekom predsjedanja fokusirano raditi na politikama proširenja Europske unije na zapadni Balkan. Očekujemo da RH predano radi na postizanju političkog suglasja na razini Vijeća o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je od presudnog značenja za demokratizaciju, vladavinu prava i razvoj ne samo tih zemalja već cijele regije. To je jasan zajednički interes i civilnog društva i vlade, a nadamo se i čitave Europske unije.

S nestrpljenjem očekujemo detaljnije razrađen program predsjedanja iz kojeg će biti puno jasnije vidljivo na koje konkretne europske politike vlada želi primarno utjecati te se nadamo da će RH predsjedati na europski i demokratski način - uključujući u predsjedanje i organizacije civilnog društva, Hrvatski sabor i ostale demokratske dionike", poručuju iz Organizacija civilnog društva.

Prioriteti predstavljeni u srijedu

Podsjetimo, Hrvatska će u prvih šest mjeseci iduće godine biti "kormilar zajedničkog projekta u daljnjoj izgradnji snažne Europe u svijetu punom izazova", naglasio je premijer Andrej Plenković na predstavljanju prioriteta u srijedu. Plenković smatra da je bitno voditi brigu o izgradnji zadovoljnijeg i vitalnijeg društva, vodeći računa o potrebama svih generacija. Dodao je da je potrebno raditi na razvijanju gospodarstva koje je ekološki održivije kako bi se uspješno provela tranzicija na niskougljično i kružno gospodarstvo.

Plenković je poručio da će tijekom predsjedanja Hrvatska pridavati veliku važnost unutarnjoj sigurnosti i zalagati se za tješnju suradnju članica u borbi protiv organiziranog kriminala, pranja novca i financiranja terorizma. Smatra da je važno povezati sve informacijske sustave na području unutarnjih poslova i pravosuđa te da je potrebno provoditi održivu migracijsku politiku koja podrazumijeva zaštitu vanjskih granica EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene