Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pjerino Bebić o interesima vlasnika

'Orco je na Sunčani Hvar uvijek gledao kao na dobru 'prodavaču''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Jean Francois Ott, čelnik Orco grupe koja je vlasnik Sunčanog Hvara, saslušan u policiji i pušten, ostaje pitanje hoće li itko odgovarati što je kompleks hvarskih hotela od njihovog preuzimanja financijski posve potonuo

Gubici su 397 milijuna kuna, a krediti uzeti kod banaka i dug dobavljačima još oko 400 milijuna kuna. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu potvrdilo je da su od splitske policije dobili posebno izviješće protiv šest osoba u slučaju Sunčani Hvar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Surađivao s policijom Ott: Mislim da sam ispitan kao svjedok Slika nije dostupna Gospodarski kriminal Sunčani Hvar: Šest osumnjičenih za 16 milijuna kuna

>> Ott: Mislim da sam ispitan kao svjedok

>> Jean-Francois Ott izašao iz policije

Neslužbeno, riječ je o stranim državljanima iz ranije Uprave. Predstavnici grada Hvara sigurni su da je država do sada štitila interese Orca, a sada možda pokušava zaustaviti rasprodaju hotela.

Ott je slavio u ljeto 2006. na luksuznom otvaranju prvog preuređenog hotela Sunčanog Hvara-Riva. Država je Orcu predala kompleks od deset hvarskih hotela 2005. Ugovorom su se obavezali sve obnoviti te su najavili elitni turizam. No, obnova je stala nakon samo tri obnovljena hotela. Uložili su, kažu, 480 milijuna kuna, no, nagomilali 775 milijuna kuna u minusu. Novca sada nemaju, banke prijete ovrhama.

'Orco je od 2005. uložio više od 480 milijuna kuna u Sunčani Hvar te želio napraviti elitnu destinaciju. No, Fond za privatizaciju nije pomogao u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa te u restrukturiranju', stoji u Orcovu priopćenju.

Bebić: Polančec je uvijek bio na strani Orca

Uprava Orce sada je uvrijeđena je što im je čelnika ispitivala policija. No, Hvarani vjeruju da im je cilj bio kupiti, malo renovirati i sve rasprodati. Već 2008. naveliko su se počeli spominjati milijunski dugovi i prodaja hotela, više od 300 radnika je strahovalo.

  'Uvijek su gledali Sunačani Hvar kao jednu od mogućih, dobrih, 'prodavača', u ovom smislu nekretnina', rekao je hvarski gradonačelnik

'Činjenica je da su oni firma koja se bavi nekretninama. Hvar je turistička destinacija, potpisali su ugovor da će razvijati turizam, a njime se nisu bavili', rekao je hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić. 'Polančec je uvijek bio na strani Orca, lokalna zajednica ga nije previše zanimala. Mislim da su sadašnje promjene do premijerke, do premijera je bilo nemoguće doći', dodao je Bebić.

Bebić: Na Sunčani Hvar su gledali kao na dobru 'prodavaču'

Saslušani čelnik orca Ott u medijima izjavljuje da ga Fond saslušanjem želi zastrašiti.Ostaje činjenica da je on znao što radi Uprava hotela. 'Uvijek su gledali Sunačani Hvar kao jednu od mogućih, dobrih, 'prodavača', u ovom smislu nekretnina', dodao je Bebić. 'Očigledno najveći teret odgovornosti za gubitak u prethodnim godinama jesu prethodne uprave Sunčanog Hvara', rekao je Kruno Peronja, predstavnik fonda u Sunčanom Hvaru.

Orco sada ima 55 posto dionica Sunčanog Hvara, država 45. No, gradonačelnik Hvara ističe da Orco želi dograbiti 75 posto pa samostalno rasprodavati imovinu. Odvjetništvo sve analizira.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene