Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločin

Optužnica protiv 13-torice viših časnika bivše JNA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv pukovnika bivše Jugoslavenske armije Bore Ivanovića te još 12-torica viših časnika bivše JNA zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, objavljeno je poslije podne na stranicama Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku.

Optužnim aktom Županijsko državno odvjetništvo tereti okrivljenike, kojima navodi samo inicijale, da su kao viši časnici tzv. JNA od lipnja 1991. do svibnja 1992. godine, tijekom oružane pobune lokalnog stanovništva i oružanog napada Srbije I tzv. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Klagenfurtu Slučaj Hypo: Podignuta optužnica protiv Kulterera Slika nije dostupna Žganjer o Sačiću 'Politička klima nije državnom odvjetniku omogućavala nesmetan rad'

JNA na Republiku Hrvatsku, provodeći zapovijedi sada pokojnog Andrije Biorčevića, komandanta Novosadskog korpusa, izdavali zapovijedi podčinjenim časnicima i vojnicima da s okupiranih područja u blizini Osijeka, protivno odredbama međunarodnog ratnog prava, bez ikakve vojne potrebe iz različitih vrsta oružja pucaju po gradu Osijeku i drugim neokupiranim naseljima uz liniju razdvajanja s Hrvatskom vojskom.

Uslijed takvog sustavnog I smišljenog razaranja poginulo je 307 civila, građana Osijeka i prigradskih naselja, teško je ozlijeđena 171 osoba, a veći je broj osoba zadobio lakše tjelesne ozljede.

Kako se također navodi, oštećeno je najmanje 1188 stambenih, zdravstvenih, kulturnih, gospodarskih i vjerskih objekata te je pričinjena materijalna šteta od više milijardi kuna.

Okrivljenici se nalaze u bijegu i nisu dostupni državnim tijelima Republike Hrvatske, a protiv njih Županijsko državno odvjetništvo je predložilo pritvor.

Županijsko državno odvjetništo u Osijeku optužnicu je podiglo na temelju rezultata istražnog postupka i podataka i dokaza pribavljenih sukladno Memorandumu o suradnji Državnog odvjetništva RH i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu.

Osječki Županijski sud objavio je poslije podne na internetskim stranicama da je zaprimio optužnicu Županijskog državnog odvjetništva iz Osijeka protiv optuženika Bore Ivanovića (1944.), Dušana Lončara (1943.), Budimira Popadića (1954.), Ilije Dekića (1950.), Milomira Milosavljevića (1958.), Mitra Simića (1950.), Milana Rujanovskog (1952.), Nenada Vodenika (1952.), Ljubomira Veljkovića (1945.), Bogdana Sladojevića (1946.), Stevana Bjeloša (1949.), Miodraga Jovanovića (1950.) i Josipa Masleše (1947.) zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Protiv svih optuženika koji su u bijegu i nalaze se na području Republike Srbije, određen je pritvor, navodi osječki Županijski sud.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene