Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

USKOK je podigao novu optužnicu u slučaju ‘Maestro’, i to protiv četvrtog potpredsjednika HFP-a Velimira Kračuna (57), po kojoj je zloporabom položaja i ovlasti namjestio posao tvrtki suoptuženoga zagrebačkog poduzetnika Ivana Odorčića (63) i omogućio mu gotovo 300.000 kuna nezakonite koristi.


Odorčića se tereti da je potpredsjednika HFP-a zaduženog za financije Kračuna poticao na zlouporabe, to jest na to da bez obzira na druge ponuđače njegovoj tvrtki ‘Konzalt Ing’ 2007. omogući pobjedu na natječaju za procjenu vrijednosti imovine splitskog Jadroplova. Kračun je, naime, bio predsjednik stručnog povjerenstva Fonda zadužen za pripremu i provedbu javnog nadmetanja za pružanje usluga procjene vrijednosti poslovanja Jadroplova zbog pripreme privatizacije. Na natječaj objavljen u travnju javilo se pet ponuđača.

Vezani članci PR Jutarnje buđenje u Petrčanima uz atraktivnog Dragu Pezića Remont dijelova postrojenja HEP Toplinarstva, ilustracija Nekoliko zagrebačkih kvartova ostaje bez tople vode, u nekima je neće biti tjednima

USKOK tvrdi kako je Kračun znao da Odorčićeva tvrtka nije sposobna obaviti procjenu prema traženim uvjetima, no o tome nije obavijestio ostale članove povjerenstva koji su u svibnju 2007. izabrali upravo tvrtku ‘Konzalt Ing’ kao najboljeg ponuđača. Kračun je, zatim, ističe USKOK, bez znanja Tajništva HFP-a i prije konačnosti odluke o odabiru, predsjedniku HFP-a osobno donio na potpis ugovor koji mu je prije toga elektroničkom poštom poslao Odorčić. Na osnovi toga Kračun je, kao potpredsjednik zadužen za financije, izdao nalog računovodstvu Fonda da Odorčićevoj tvrtki u dva puta isplati predujam od gotovo 300.000 kuna.

>> Od države živi polovica osumnjičenih za korupciju

Istraga protiv Kračuna i Odorčića vodila se na zagrebačkome Županijskom sudu u sjeni suđenja trojici potpredsjednika Hrvatskoga fonda za privatizaciju (HFP) u slučajevima ‘mali i veliki Maestro’. Kad je počela istraga u travnju prošle godine, Kračun je u medijima izjavio da je šokiran te da je bio prvi koji je pomogao u akciji ‘Maestro’. Rekao je da je izabrao onu tvrtku koja je imala više zaposlenih stručnjaka te da na tu odluku nije utjecalo to što poznaje Odorčića. Inače, natječaj je na kraju poništen, a 300.000 kuna predujma navodno je vraćeno Fondu. U HFP-u se danas nije mogao dobiti komentar na podizanje optužnice niti odgovor na pitanje hoće li Kračun biti suspendiran s dužnosti potpredsjednika Fonda.

Optužnica protiv Kračuna i Odorčića treća je koja je podignuta nakon policijsko-uskočke akcije ‘Maestro’. Ta je akcija vrhunac doživjela u lipnju 2007., kada su, među ostalima, uhićena trojica potpredsjednika HFP-a, tijela koje su najviši državni dužnosnici uoči uhićenja označili kao ‘leglo korupcije’. Sredinom veljače ove godine u prvome sudskom postupku tzv. malom Maestru nepravomoćno su oslobođeni bivši potpredsjednik Fonda Ivan Gotovac i poduzetnik Svjetlan Stanić. Tri mjeseca poslije u slučaju ‘veliki Maestro’ bivši potpredsjednici Fonda Josip Matanović i Robert Peša nepravomoćno su osuđeni na 11 godina zatvora te dvije godine zatvora.

Voditelj Službe prodaje nekretnina Fonda Igor Petlevski kažnjen je s godinu i deset mjeseci zatvora, odvjetnica iz Buja Asja Piplović s godinu i tri mjeseca, kao i njezin suradnik Mladen Jandriček, a zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder dobio je tri godine zatvora. Optužbe su oslobođeni viši savjetnik u Fondu Darko Mrkonjić te osječki poduzetnik i izvanredni profesor na osječkome Ekonomskom fakultetu Mane Medić. (Hina)