Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostatak morala u državnoj upravi

Od države živi polovica osumnjičenih za korupciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U deset najvećih antikorupcijskih akcija u Hrvatskoj uhićeno je i okrivljeno 166 ljudi: od toga njih čak 74 dobiva plaću iz državnog proračuna. Ček 35 državnih službenika i dužnosnika iz ministarstava i Hrvatskog fonda za privatizaciju tereti se da su uzimali mito. Za korupciju pred sucem odgovaraju četiri suca, a optuženo je i 35 liječnika i sveučilišnih profesora.

Rezultati najvećih akcija Uskoka i Državnog odvjetništva, Maestro, Index, Dijagnoza, Titanic,pokazuju da nema državne institucije bez korupcije, piše Jutarnji list. Okrivljeni su i policajci, tužitelji, odvjetnici, vozači, portiri.

Pročitajte i ovo Peruanska predsjednica Dina Boluarte Drama u Peruu Šest ministara podnijelo ostavku, razotkrili ih Rolexi: Predsjednica je pod istragom, sumnja se na korupciju Saudijska Arabija Ministarstvo obrane Europska država nastavila je plaćati milijune na saudijski račun usred najvećeg korupcijskog skandala u povijesti

Hrvatsku korupcija košta šest milijardi kuna godišnje, izračunali su u Svjetskoj banci i Ekonomskom institutu. 'Podaci o broju optuženih u ovim akcijama potvrđuju mišljenje građana da su političari, liječnici te državni službenici i dužnosnici najkorumpiraniji dio hrvatskog društva' ističe Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Antikorupcijskog programa. Ivan Tanta, vanjski član saborskog Povjerenstva za sukob interesa, kaže da USKOK-ovi rezultati pokazuju 'nedostatak morala' u državnoj upravi i smatra da promjene možemo očekivati tek nakon smjene generacija.

>> 'Rekao sam da je mora 'bubnut' inače neće upisati'

U akciji Maestro je procesuirano šest državnih službenika, djelatnika Hrvatskog fonda za privatizaciju. Josip Matanović, sada bivši potpredsjednik, drugi potpredsjednik Robert Peša i Ivan Gotovac, te ostala tri zaposlenika HFP-a Velimir Kračun, Igor Petlevski i Darko Mrkonjić.

U akciji Ipsilon usmjerenoj otkrivanju mogućih nezakonitosti u poslovanju kontroverznog istarskog poduzetnika Dražena Golemovića palo je 8 državnih službenika i građanina 5 policajaca, 1 carinik, 1 poreznik, 1 tužiteljica i građanin Golemović.

U veljači ove godine, nakon što se prvoosumnjičeni vratio s putovanja iz Dubaija u istoimenoj operativnoj akciji nakon preuzimanja i podjele 35.000 eura mita uhićeni su zagrebački poreznici Zdravko Markač i Ranko Vukoja. Uz njih je kao posrednik 'pao' i financijski policajac Željko Sičaja.

Koncem 2007. godine realizirana je akcija usmjerena razbijanju korupcije u zagrebačkoj Gruntovnici gdje je palo 10 državnih službenika i namještenika, 18 građana među kojima 3 odvjetnika.

>> Počinje suđenje u slučaju Gruntovec

U akciji INDEX je palo 23 profesora i zaposlenika fakulteta, 4 policajca, 43 studenata, njihovih bližnjih i “običnih” građana.

Krajem travnja ove godine USKOK i policija proveli su akciju Titanik vezanu za nezakonito izdavanje dozvola za upravljenje brodicama, a pala su 2 načelnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, 10 građana.

Zbog mita i zlouporaba iz 2006. i 2007. godine na splitskom i zagrebačkom Županijskom sudu u tijeku su kazneni postupci iz slučaja 'Pet zvjezdica'. Jedan se predmet odnosi na traženje mita od poznatog hotelijera Gorana Štroka u čemu je glavnu riječ, uz izvođeče radova na Šrokovim holelima, imao pomoćnik predstojnika Ureda državne uprave u dubrovačko neretvanskoj županiji Ivo Žeravica U drugom slučaju koji je nastao iz iste akcije, nazvan 'Dubrovački vrtovi sunca', predsjednici Općinskog i Županijskog suda u Dubrovniku Ivo Besjedica i Pero Miloglav terete za zloupotrebu položaja zbog nezakonitog upisa nekretnina u vlasništvo privatnih tvrtki, a na štetu Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Na Županijskim sudovima u Osijeku i Splitu od veljače prošle godine vode se istražni postupci u poznatim slučajevima Dijagnoza 1 i Dijagnoza 2, u kojima je USKOK raskrinkao liječnike koji su uz novčanu nadoknadu sređivali pojedinim građanima medicinsku dokumentaciju za invalidske i vojne invalidske mirovine te organizirali žurne preglede. U oba slučaja optuženo je ukupno 18 osoba, od kojih 12 prima plaću iz proračunskih sredstava s time da je jedan od njih u mirovini.

>> Hrvatskoj put u EU može ugroziti korupcija

Uskoro bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo početi suđenje sucu Visokog trgovačkog suda RH Bariši Gašparu kojega USKOK tereti da je primio 25.000 eura mita za ubrzano rješavanje jednog premeta, kao i za odavanje pitanja pojedinim kandidatima za pravosudni ispit.

U akciji STOP je palo šest osoba na čelu s ravnateljem Pučkog otvorenog učilišta Đurđevac Draženom Karlovčaninom (39) procesuirano je sredinom travnja ove godine zbog sumnje da su za mito od 3.500 do 10.000 kuna sređivali prekvalifikaciju suokrivljenicima, koji su primjerice, bez pohađanja nastave ili vožnje stjecali svjedodžbu za vozača kamiona

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene