Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikati optužili TDR za šverc cigareta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga sindikata (HUS) ustvrdila je danas da je Tvornica duhana Rovinj (TDR) najmanje dva puta bila pod carinskom istragom zbog sumnje na šverc cigaretama.

To potvrđuju dokumenti koje je HUS prije desetak dana uručio glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Pročitajte i ovo Poskupljenje cigareta, ilustracija Udar na budžet Novo poskupljenje cigareta: Nekima cijena raste za čak 30 posto Švercao cigarete u gepeku Švicarske registracije Zaradio masnu kaznu: Pokušao u Schengen sa gepekom punim cigareta, no Carina ga spriječila

TDR lažno tvrdi da ni u Hrvatskoj niti drugdje protiv njih nije vođen carinski postupak, rekao je novinarima predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

Novinarima su predočena dva dokumenta - rješenje o carinskom prekršaju koji je 1995. godine izdala Komisija za carinske prekršaje carinarnice Pula, te dokumentacija o carinskom prekršaju iz 2002. kada su bugarski carinici u kamionu, koji je prema dokumentaciji trebao prevoziti kroasane, pronašli 49.975 šteka TDR-ovih cigareta.

HUS to nije htio dati u javnost dok se ne riješi slučaj radnika bivše Tvornice duhana Zagreb (TDZ), kazao je Matijašević podsjetivši da je Državno odvjetništvo još 2003. godine dobilo detalju prijavu o nezakonitom poslovanju TDR-a.

Optužbe HUS-a odmah je opovrgnula Uprava TDR-a koja u priopćenju ističe da je TDR žrtva, a ne izvor šverca, a sindikalne čelnike naziva "krajnje neodgovornim ljudima" koji su protupravnim postupcima i nasilnim zauzimanjem tvornice, te nepoštivanjem sudskih odluka, nanijeli veliku štetu TDR-u i njegovim radnicima.

"TDR je od nastanka hrvatske države pod 24-satnim carinskim nadzorom, te surađuje s mjerodavnim državnim i međunarodnim institucijama na sprečavanju nezakonite prodaje cigareta, koja nanosi goleme štete državnom proračunu, trgovini i nama proizvođačima", stoji u priopćenju
glasnogovornika TDR-a Predraga Grubića.

HUS-ovi čelnici rekli su pak da je Uprava TDR-a "stidljivo"
pregovarala s radnicima i tijekom četveromjesečne blokade bivšeg TDZ-a, a prošlog tjedna se prosvjednicima kao kompromis nudila mogućnost povlačenja izvanrednog otkaza i zbrinjavanje, ako mirno napuste pogon.

Voditelj zagrebačkog županijskog ureda HUS-a i predsjednik Novog sindikata Mario Iveković kritizirao je državne institucije, koje ne zanima raskrinkavanje korupcije i kriminala, te druge sindikate koji nisu pokazali dovoljno solidarnosti s kolegama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene