Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Opasne i dvojbene

'Optužbe protiv Boljkovca mogle bi dovesti do revizije povijesti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučaj uhićenja Josipa Boljkovca podigao je ovih dana popriličnu prašinu.

Boljkovčev odvjetnik Anto Nobilo sljedećih će dana predati žalbu. Prema neslužbenim informacijama koje smo dobili, u dokumentu protiv Boljkovca postoji niz povijesno dvojbenih optužbi. Protiv Josipa Boljkovca istraga je pokrenuta, kako neslužbeno doznajemo, jer je postupao protiv odredbi članaka 46. i 50. četvrte haške konvencije o ratovanju na kopnu.

Pročitajte i ovo Kampanja presica SDSS-a Pupovac odgovorio zašto je glasao za Turudića Milorad Pupovac Razgovori Veliki Pupovčev manevar? SDSS ima novi plan za izbore, uskoro pada odluka

Dio je to haške konvencije koji se odnosi na postupanje vojne vlasti na teritoriju neprijateljske države. 'Zbilja ispada da su Josip Boljkovac i partizani učinili zločin prema pripadnicima jedne države i da se na to poziva ovdje', kaže dr.sc. Hrvoje Klasić s Zagrebačkog filozofskog fakulteta. Država je u ovom slučaju NDH koja se, kaže Klasić, samoinicijativno proglasila na teritoriju Kraljevine Jugoslavije koja je tada i dalje postojala. 'Mi imamo državu koju je Hitler 6. travnja napao, ali ona nije prestala pravno postojati. Njezina predstavništva su otišla u izbjeglištvo, ali nije prestala postojati. Mi bi s ovime opasno mogli doći u reviziju povijesti', kaže Klasić.

Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac smatra da je ovakvo pozivanje na hašku konvenciju proglašavanje priznate jugoslavenske vlasti okupatorskom. 'To za Hrvatsku, koja se nalazi na pragu Europske unije, doista predstavlja skandal. Ako je doista tako kako izgleda iz ove perspektive, to predstavlja teško i nepotrebno opterećenje', upozorava Pupovac.

Povjesničari ističu kako se ne može govoriti o zločinu vojnih vlasti jer je Titova Jugoslavija u svibnju 1945., kada je navodno počinjen zločin, već imala institucije civilne vlasti i bila priznata država.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene