202856
202856
202856
202856
202856

Josip Boljkovac premješten u zatvorsku bolnicu

  • , 04.11.2011., 12:05
  • Autor:
  • komentara

Josip Boljkovac premješten je u zatvorsku bolnicu.

 
 
 
 
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja

Boljkovac, 91-godišnji bivši ministar unutarnjih poslova, premješten je u zatvorsku bolnicu gdje će boraviti sljedeće vrijeme, zbog zdravstvenog stanja koje zahtijeva praćenje. Kako nam je rekao njegov odvjetnik Ante Nobilo, Josip Boljkovac je na neko vrijeme odbijao uzimati hranu zbog nepovjerenja u sustav. Agencija Hina javila je da je informaciju potvrdio i njegov sin Matija Boljkovac. 'Ne radi se o štrajku glađu jer moj otac želi preživjeti, svjedočiti i govoriti istinu u postupku u kojem ga se tereti, ali prosvjeduje zbog toga što ne možemo doći do njega', rekao je Boljkovčev sin i izrazio zabrinutost za očevo zdravlje. No, u popodnevnim satima Nobilo je potvrdio informaciju da je njegov klijent počeo jesti. Njegovo premještavanje u zatvorsku bolnicu nije povezano s tim, nego s praćenjem općeg zdravstvenog stanja.

Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Branko Peran priopćio je pak da niti jedan pritvorenik u zagrebačkom zatvoru unazad dva dana nije započeo sa odbijanjem zatvorske hrane.

Nobilo je rekao kako u ponedjeljak ujutro namjerava uložiti žalbu zbog velikog broja kršenja zakona koja su se dogodila u slučaju gospodina Boljkovca. 'Upotrijebljena je prekomjerena sila, nema opravdane sumnje da je on počinio kazneno djelo, postupak se vodi po starom, ne po novom zakonu, samo zato što je po starom zakonu šira primjena pritvorske osnove nego po novom', rekao je Nobilo.

Naglasio je kako je policija uhićenjem Josipa Boljkovca napravila predstavu i novinare o svemu obavijestila prije njega. 'Do zuba naoružani specijalci došli su uhititi čovjeka od 91. godine, koji se zbog dva slomljena kuka jedva šulja uz pomoć štaka', pojasnio je Anto Nobilo.

'Znamo da je Tomislav Karamarko nedavno ušao u HDZ, što je isto kao da u proljeće 1945. godine uđete u ustaški pokret, znači, manje - više sve je propalo. On mora sudjelovati u postizbornoj bici za HDZ. Sve afere otkrio je USKOK, od Karamarka ništa nije stiglo', rekao je Nobilo.

Istakao je Karamarko pošto - poto želio uhititi Josipa Boljkovca, na simboličkoj razini, da uhiti jednog partizana i antifašistu. 'S tim će se on približiti biračima, ali i članovima HDZ-a', zaključio je Nobilo.

Podsjetimo, Josip Boljkovac, prvi ministar unutarnjih poslova i nekadašnjeg načelnika UDBA-e, uhićen je u srijedu u 7:00 sati u Vukovoj Gorici.

Boljkovac je uhićen pod sumnjom da je 1945. godine počinio ratni zločin u Dugoj Resi. Njegov odvjetnik Anto Nobilo izjavio je riječ o novom predmetu protiv Boljkovca te da se ne odnosi na ranije istrage za logor Dubovac u Karlovcu. 'Bitka za HDZ je počela', komentirao je odvjetnik Nobilo današnji čin uhićenja.

Oglasio se i bivši predsjednik Stjepan Mesić koji tvrdi da ovo nije iznenađenje jer je ministar unutarnjih poslova u više navrata davao izjave koje nisu ostavljale prostora sumnji u kojem će se smjeru kretati njegove aktivnositi.

Dodao je da ga je ta informacija ipak u neku ruku šokirala, jer pokazuje do koje su mjere spremne ići snage koje nameću obračun s antifašizma pod krinkom razjašnjavanja onoga što zovu komunističkim zločinima.

Premijerka Kosor nije željela komentirati uhićenje 91-godišnjeg Boljkovca, samo je naglasila kako ratni zločin nikada ne zastarijeva.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se