Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je kome što rekao?

Optužbe su pljuštale na sve strane: Ovo je 6 ključnih stvari koje su obilježile buran politički dan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne prestaju prepucavanja između Markova trga i Pantovčaka.

Nakon što je premijer odbio predsjedničin zahtjev za zajedničkom sjednicom Vlade, u cijelu priču uključio se predsjednik Sabora i dolio ulje na vatru. Na kraju su pale i teške optužbe tko laže u cijeloj priči.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo" Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine

U nastavku pročitajte koji su ključni trenuci obilježili dan prepun optužbi i uzavrelih političkih prepucavanja.

1. Jandroković oštro raspalio po Predsjednici

U prepirku između predsjednice i premijera uključio se Gordan Jandroković. Zauzeo je premijerovu stranu i oštro raspalio po Predsjednici.

"Teško mi je shvatiti predsjedničin potez. Imali smo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, i u isto vrijeme koliko sam informiran otišao je predsjednički zahtjev za sjednicom - poštom, bez da je to bilo priopćeno", kazao je Jandroković.

2. Predsjedničin ured uzvraća udarac

Nije prošlo ni sat vremena - predsjedničin ured uzvraća udarac.

"Gordan Jandroković laže u pokušaju dodvoravanja premijeru kada kaže da je prijedlog za sazivanje zajedničke sjednice Vlade otišao, a da prethodno to predsjednica nije najavila premijeru. Isto tako, Gordan Jandroković laže da je pisani prijedlog za sazivanje zajedničke sjednice Vlade otišao za vrijeme trajanja sjednice VNS-a. Prijedlog u Vladu došao je u poslijepodnevnim satima“, navodi se u priopćenju Ureda predsjednice.

3. Jandroković dolijeva ulje na vatru

"Je li to otišlo u vrijeme same sjednice ili nakon sjednice, tu sam promašio, ali to nije bitno i nije meritum, poziv poslan bez dogovora s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, a uz ovakvu proceduralnu pogrešku, kad se šalje zahtjev bez objašnjenja, mislim da je neozbiljno. Tako se ne saziva ni sjednica vatrogasnog društva u nekom selu", rekao je šef Sabora Jandroković.

4. Demografija je "in"

Umjesto predsjednice odgovara njezin izaslanik.

"Budući da ni jedan predloženi datum nije stigao vlada nije odgovorila predsjednica stoga nije poslala materijale", poručio je predsjedničin izaslanik Anđelko Akrap.

S Pantovčaka uvjeravaju kako je predsjednica u nekoliko navrata s obojicom predsjednika razgovarala o demografiji i dobila odgovor: "Ta tema je sada 'in', ali će brzo izaći iz mode“

5. Jandroković i Plenković negiraju optužbe

"Izjava da je demografija i blokirani sad in jest beskrupulozna i besprizorna laž, takvo što nije nitko izgovorio", kazao je Jandroković.

Premijer pak poručuje kako takva retorika nije primjerena.

"Teško mi je komentirati ovako nešto gdje ja nemam snimku gdje ko šta govori Mislim da takva vrsta retorike nije u redu, pogotovo varijante da je predsjednik Sabora ili Vlade rekao da je demografski problem trenutno in, on je nažalost in desetljećima."

6. Plenković smiruje situaciju

Jedno je sigurno - ovakva prepirka državnog vrha definitivno nije in.

"Smirit ćemo loptu, malo se to izdramatiziralo. Mi smo imali toliko sastanaka u Vladi da sam tek sad, kad sam išao preko Markova trga, shvatio koliko je to burno."

Državi ne trebaju dodatne bure, tvrdi Milijan Brkić, nego zajednički dogovor.

"Ja osobno mislim da nas hrvatski narod i hrvatski građani nisu birali da se međusobno svađamo pogotovo ne na javnoj sceni nego da rješavamo probleme hrvatskih građana. Ja šaljem poruku svima da budemo jednako odgovorni i da radimo posao.Svatko neka sam odgovara za svoje postupke."

Kako zajedničke sjednice Vlade neće biti, predsjednica planira svoje demografske mjere, rekao je demograf Akrap, predstaviti 11. lipnja. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene