Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje Državnog inspektorata

Povlači se popularna kašica za bebe: U njoj pronašli previše kontaminata

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Zbog povećane količine mikotoksina - okratoksina A s tržišta se povlači dm babylove BIO kašica za djecu jabuka-breskva (dm babylove Bio Kinderporridge Apfel-Pfirsich), priopćio je Državni inspektorat.

Dm babylove BIO kašica za djecu jabuka-breskva, 200g, LOT broja: JC 18:51, s rokom upotrebe do 14.05.2023. nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 1881/2006 od 19. prosinca 2006. o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani, stoji u priopćenju.

Proizvođač BIO kašice je Gittis Naturprodukte GmbH, Puch bei Hallein, Austrija, a na tržište ga stavlja dm-drogerie markt d.o.o., Zagreb.

"Mikotoksini su otrovi visoke akutne toksičnosti, a mogu imati kancerogena, mutagena, imunotoksična i teratogena svojstva zbog utjecaja na genetski materijal naših stanica (DNA i RNA).

Pročitajte i ovo Hladnjak u trgovini sadrži alergene Provjerite hladnjake: Povlači se još jedan proizvod popularnog trgovačkog lanca

Akutna i kronična oštećenja zdravlja izazvana mikotoksinima nazivaju se mikotoksikoze i mogu izazvati poremećaje čitavog niza sustava organizma (bubrežnog, krvožilnog, jetrenog, živčanog). Mikotoksikoze nisu uobičajene kod ljudi, posebice je rijetko akutno trovanje. Veća opasnost prijeti od kroničnih oštećenja pri dugotrajnoj izloženosti mikotoksinima", stoji u objašnjenju Zavoda za javno zdravstvo.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene