Zagađeni zrak u Zagrebu
Zagađeni zrak u Zagrebu Foto: Igor Soban

Zbog povećane koncentracije lebdećih čestica u zraku smanjena je kvaliteta zraka na mjernim postajama u Koprivnici, Kutini, Slavonskom Brodu i Zagrebu, izvijestio je Ravnateljstvo civilne zaštite.


Tijekom zimskih mjeseci uobičajena je pojava smanjene kvalitete zraka zbog povišenja koncentracije lebdećih čestica u zraku. Uzroci su brojni, kao primjerice veći broj kućnih i industrijskih ložišta, cestovni promet, vremenski uvjeti i slično. U ponedjeljak su iz Ravnateljstva civilne zaštite upozorili građane na smanjenu kvalitetu zraka.

''Zbog povećane koncentracije lebdećih čestica u zraku smanjena je kvaliteta zraka na mjernim postajama Koprivnica 2, Kutina 2, Slavonski Brod 2 i Zagreb 3'', objavio je Stožer.

''Kratkoročno onečišćenje zraka lebdećim česticama, uobičajeno za ovo doba godine i ne predstavlja značajnu ugrozu za zdravlje ljudi, podsjetili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar''''. No, ipak savjetuju djeci, trudnicama, kroničnim bolesnicima, kao i osobama starije životne dobi izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice.

Izložba Art and Ecology U morima i oceanima dovoljno je plastike da se 400 puta omota Zemlja: Izložba u Zagrebu pokazuje prave razmjere zagađenja

Sandi Orlić Ruđerovci utvrdili: Zagađenost Jadranskog mora utječe na raznolikost i funkcionalnost mikrobnih zajednica

Također savjetuju izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora - poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i drugih kemikalija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju