Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAVNOPRAVNOST NA HRVATSKI NAČIN

GRINCH STIGAO U POSEDARJE Tete u vrtiću ostale bez božićnica, ostalima tisuću kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općina Posedarje isplatila je 1000 kuna božićnice samo za zaposlene u upravnom odjelu i u komunalnoj službi, dok tete dječjeg vrtića Cvrčak, koje su također na proračunu Općine, nisu dobile ni kunu.

Općina Posedarje, koja na plaći ima 25 ljudi, ove godine je odlučila isplatiti božićnice od tisuću kuna. Međutim, novac je sjeo na svega 16 računa i to onih koji su zaposleni u upravnom odjelu Općine te radnicima komunalnog pogona. Računi teta dječjeg vrtića Cvrčak ostali su prazni.

Na taj neobičan model ravnopravnosti upozorio je Ivica Klanac, vijećnik Skupštine zadarske županije iz stranke MODES, koji kaže da djelatnicima vrtića nije problem to što nisu dobili novac, koliko osjećaj diskriminacije, zanemarenosti i manje vrijednosti u svojoj radnoj okolini i zajednici. Klanac kaže da se djelatnici vrtića osjećaju kao građani drugog reda te pita kojim su se to kriterijima vodili čelnici Općine donoseći ovakvu odluku. 

Zanimalo je to i nas, pa smo odgovor potražili kod načelnika Ivice Zurka, koji kaže da je takva odluka donesena u dogovoru s ravnateljicom dječjeg vrtića. 

"Vrtić je proračunski korisnik i oni u svoj proračun nisu stavili stavku za isplatu božićnice, a mi im ne možemo isplatiti nešto čega nema u proračunu. Oni su jako dobro svjesni da su ove godine imali enormne troškove za grijanje, sistem odvodnje nije radio pa smo i to morali popravljati. Nisu mogli platiti račun za struju pa smo im i to platili. Ravnateljica je bila korektna, pa tu stavku nije ni stavila u proračun", objašnjava Zurak, dodajući da je samo dug za električnu energiju iznosio 36 tisuća kuna. 

Za dječji vrtić Cvrčak Općina izdvaja 17 posto sredstava iz svog proračuna i godišnje ga financira s oko 900 tisuća kuna, govori Zurak, koji smatra da se iza cijele priče krije čista politika, a ne nezadovoljne vrtićke tete. "Priča vam je počela jer Klanac malo radi političku kampanju. Osim toga i njegova gospođa radi u tom vrtiću pa joj je malo krivo što nije dobila božićnicu", kaže Zurak, dodajući da zaposlenici vrtića imaju jako dobre uvjete za rad.

"Zaposlenici vrtića vam imaju i topli obrok iako Općina to nije dužna plaćati. Osim toga, stvarno imaju ogromne troškove. Morali smo kupovati klime za hlađenje, pa kolektor, pa smo ugradili grijanje... Stvarno im nastojimo pomoći na svaki način", kaže Zurak, koji u zbrajanju troškova navodi i 50 tisuća kuna za kompresor za grijanje koji se pokvario plus troškovi radova.

Klanac, međutim, kaže da ni ovi što su dobili božićnice nisu imali tu stavku u proračunu, pa su ih svejedno dobili. Ne krije da mu je supruga zaposlena u tom vrtiću, ali kaže da to nije razlog što je upozorio na ovu nepravdu. "To može biti malo nezgodno, ali iskreno ne vidim tu ništa sporno. Nećemo se mi obogatiti za tu božićnicu", kaže Klanac, dodajući da je htio upozoriti da su djelatnici tog vrtića često zanemareni. 

Ana Milić, ravnateljica dječjeg vrtića Cvrčak, potvrdila nam je da božićnice nisu bile uvrštene u njihov proračun, no za to postoji i razlog. "Općina Posedarje zadnjih godina uopće nije isplaćivala božićnicu, pa ona nije bila predviđena ni ove godine"; kaže Milić, dodajući da je s načelnikom dogovorila da će se one ubaciti prilikom rebalansa. 

"Pitali smo kakva su naša prava i jednostavno nisam imala osnove ni tražiti tu božićnicu jer ona nije bila predviđena. Sve ovo su politička prepucavanja u kojima mi ne želimo sudjelovati i ja se od toga ograđujem", kaže Milić, dodajući da će se od ove godine nadalje božićnice ubaciti u plan. "Pa ako prođe na Vijeću onda ćemo ih i mi dobivati", objašnjava Milić, koja potvrđuje da je vrtić ove godine imao veće troškove, ponajprije zbog toga što im se pokvarila vanjska jedinica za podno grijanje u čiji je popravak uloženo dosta novca.

Što se, pak, spomenutog rebalansa proračuna tiče, vlak je s njim davno prošao. "Da nije bio rebalans proračuna, sad bismo to mogli kroz rebalans provući. Sad stvari stoje ovako, oni su proračunski korisnici, stavku za božićnice nisu predvidjeli u svom proračunu i novac im ne može biti isplaćen", zaključuje Zurak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene