Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIZ POZITIVNIH PROJEKATA

U čemu je njihova tajna? Ova mala općina u Dalmaciji bilježi nagli demografski rast: "Odradili smo zaista velik posao"

Jakov Vetma, načelnik općine Klis (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Jakov Vetma, načelnik općine Klis (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Jakov Vetma, načelnik općine Klis (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Jakov Vetma, načelnik općine Klis (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Jakov Vetma, načelnik općine Klis (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Puno je pozitivnih stvari u općini Klis. Od 2017. godine ta je općina prvi put u plusu kad se govori o demografiji, a načelnik općine Jakov Vetma vjeruje da će rezultati Državnog zavoda za statistiku biti pozitivni i za proteklu godinu.

Općina Klis proteklih je godina svojim stanovnicima omogućila više različitih mjera kojima se trude zadržati mlade obitelji, ali i pomoći svim ostalim stanovnicima. ''Mi smo zadnjih godina demografiju stavili visoko na mjesto prioriteta općine Klis. Krenuli smo s povećanjem naknade za novorođenčad i povećali smo ju u stopostotnom iznosu. Zatim smo kupovali udžbenike, pa je to splitsko-dalmatinska županija preuzela na sebe, pa smo se mi odlučili za radne bilježnice.

Pročitajte i ovo Rasprava u Saboru - 3 rasprava u saboru Jesu li vladajući nešto napravili? "Demografski tonemo, vladina strategija je mrtvo sovo na papiru" Ilustracija Ulog za budućnost Tvrtka svojim radnicima plaća 70.000 eura po bebi kako bi ih potaknula da imaju djecu

U infrastrukturnom smislu smo odradili zaista velik posao. Mi, naime, imamo dvije osnovne škole i imamo puno područnih škola. Sve te škole su danas opremljene. Imaju igrališta koja smo izgradili, dva vrtića, a jedan smo već uredili. A u 2019. nas čeka rekonstrukcija dječjeg vrtića u Klisu gdje će osloboditi prostor za jaslice'', objasnio je načelnik općine Klis Jakov Vetma.

Općini Klis pomogla je i država donoseći dvije vrlo važne odluke. ''Ja smatram da bi na razini cijele Republike Hrvatske ipak trebalo donijeti odluku da se uvede status majke odgajateljice, ali kad govorimo o Vladi RH moram reći da je samo dvjema odlukama, dakle, odlukom o izmjeni zakona o porezu na dohodak i odlukom da se upravljanje tvrđavom Klis, nama Vlada oko pet milijuna kuna direktno dala.

Tako da nije sve u direktnim demografskim odlukama, već i u drugim odlukama gdje se jedinicama lokalne samouprave pomaže, a mi onda odlučujemo gdje ćemo to preusmjeriti'', kazao je Vetma.

A status majke odgajateljice jedan je od ciljeva kojim će općina Klis i u 2019. godini pokušati nastaviti pozitivan demografski trend. ''Nama je danas lako jer mi govorimo o proračunu koji je duplo veći nego prije četiri godine. Dakle, mi ćemo ove godini ići, već smo predvidjeli milijun kuna u proračunu, sa statusom majke odgajateljice. To ćemo učiniti na jedan transparentan način da svi znaju nakon analize i provedbe natječaja tko ima pravo.

Svi oni koji su zainteresirani će nam se moći javiti. Vjerujem da je to jedna dobra mjera. Također, idemo i s natječajem za povoljno zemljište za mlade obitelji koje će na području općine Klis, pogotovo stanovnici općine, moći dobiti za izgradnju kuća, a znamo da je u našoj županiji velik interes za nekretninama'', objasnio je načelnik.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene