Puno je pozitivnih stvari u općini Klis. Od 2017. godine ta je općina prvi put u plusu kad se govori o demografiji, a načelnik općine Jakov Vetma vjeruje da će rezultati Državnog zavoda za statistiku biti pozitivni i za proteklu godinu.

Galerija


Općina Klis proteklih je godina svojim stanovnicima omogućila više različitih mjera kojima se trude zadržati mlade obitelji, ali i pomoći svim ostalim stanovnicima. ''Mi smo zadnjih godina demografiju stavili visoko na mjesto prioriteta općine Klis. Krenuli smo s povećanjem naknade za novorođenčad i povećali smo ju u stopostotnom iznosu. Zatim smo kupovali udžbenike, pa je to splitsko-dalmatinska županija preuzela na sebe, pa smo se mi odlučili za radne bilježnice.

Vezani članci Marin Strmota Koliko ljudi živi u Hrvatskoj? Demograf Strmota nije optimističan uoči najavljenog popisa stanovništva: "Hoćete li lošu ili najlošiju varijantu?" Ilustracija (Foto: Thinkstock) Nastavlja se povećanje smrtnosti u Hrvatskoj: ''To su problemi čitave države''

U infrastrukturnom smislu smo odradili zaista velik posao. Mi, naime, imamo dvije osnovne škole i imamo puno područnih škola. Sve te škole su danas opremljene. Imaju igrališta koja smo izgradili, dva vrtića, a jedan smo već uredili. A u 2019. nas čeka rekonstrukcija dječjeg vrtića u Klisu gdje će osloboditi prostor za jaslice'', objasnio je načelnik općine Klis Jakov Vetma.

Općini Klis pomogla je i država donoseći dvije vrlo važne odluke. ''Ja smatram da bi na razini cijele Republike Hrvatske ipak trebalo donijeti odluku da se uvede status majke odgajateljice, ali kad govorimo o Vladi RH moram reći da je samo dvjema odlukama, dakle, odlukom o izmjeni zakona o porezu na dohodak i odlukom da se upravljanje tvrđavom Klis, nama Vlada oko pet milijuna kuna direktno dala.

Tako da nije sve u direktnim demografskim odlukama, već i u drugim odlukama gdje se jedinicama lokalne samouprave pomaže, a mi onda odlučujemo gdje ćemo to preusmjeriti'', kazao je Vetma.

A status majke odgajateljice jedan je od ciljeva kojim će općina Klis i u 2019. godini pokušati nastaviti pozitivan demografski trend. ''Nama je danas lako jer mi govorimo o proračunu koji je duplo veći nego prije četiri godine. Dakle, mi ćemo ove godini ići, već smo predvidjeli milijun kuna u proračunu, sa statusom majke odgajateljice. To ćemo učiniti na jedan transparentan način da svi znaju nakon analize i provedbe natječaja tko ima pravo.

Svi oni koji su zainteresirani će nam se moći javiti. Vjerujem da je to jedna dobra mjera. Također, idemo i s natječajem za povoljno zemljište za mlade obitelji koje će na području općine Klis, pogotovo stanovnici općine, moći dobiti za izgradnju kuća, a znamo da je u našoj županiji velik interes za nekretninama'', objasnio je načelnik.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr