Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Strani turisti su sve više po našim planinama, po divljim neotkrivenim mjestima, a Hrvatska gorska služba spašavanja ima sve više posla. Gostima treba pružiti sigurnu avanturu i povećati sadržaje. Stoga je uz vojnički grah i pjesmu, ministar turizma, Damir Bajs otvorio planinarsko sklonište na Kamešnici, planini koja se još uvijek otkriva.


Stoga je uz vojnički grah i pjesmu, ministar turizma, Damir Bajs otvorio planinarsko sklonište na Kamešnici, planini koja se još uvijek otkriva. Zaorila se tradicionalna ojkavica na Kamešnici. Mnoštvo Triljana, planinara i ljubitelja prirode, stiglo je na otvorenje planinarskog skloništa 'Sveti Mihovil'. Nakon pjesme valjalo je okrijepiti grlo, a priredila se i tradicionalna planinarska gozba. To je vojnički grah. Inače to planinari često koriste u ovakvim prigodama, to je postala tradicija', pojasnio je Božo Jagnjić iz Planinarske udruge Dinaridi.

Vezani članci Slika nije dostupna Kate Middleton i princ William na medeni mjesec dolaze na Rab? Slika nije dostupna Bajs: Stanje u Egiptu ne može biti ključ našeg uspjeha

Stručne ruke miješale su i tradicionalne dalmatinske uštipke. 'Ja sam specijalista za to, pa su me zvali da im udovoljim želji i da im pripremim i rado sam se odazvala', rekla je Marinka Dukić. Planinarsko sklonište na predjelu Žlabina izgrađeno je uz potporu ministarstva turizma te je dio zajedničkog programa s Gorskom službom spašavanja, pa je na planinu sa spasiocima stigao i ministar Bajs.

Povećanje sigurnosti

Slični objekti grade se i na ostalim hrvatskim planinama, kako bi se proširila turistička ponuda, ali i povećala sigurnost na tim područjima. GSS ima sve više posla, svake godine sve je veći broj intervencija.

'Logično je opasna mjesta pretvoriti u zanimljive destinacije'

'Ova područja prepoznaju već turisti i naravno improviziraju svoje potrebe i prave nama neprilike kao domaćinima. Zapravo nema ništa logičnije nego te prostore pripremiti za prihvat i takvih turističkih potreba, učiniti te potrebe i aktivnosti sigurnima', pojasnio je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

'Da se što veći broj točaka Hrvatske makne s onog djela koji možemo reći da su opasne, da ih pretvorimo u turistički zanimljive destinacije. Primjer je danas upravo ovdje gdje su označene staze i gdje imaju dom i gdje zapravo možemo stvoriti jedan proizvod', rekao je ministar turizma Damir Bajs.

>> GSS-u najviše posla daju nepripremljeni turisti avanturisti

Ministarstvo ove godine s milijun i sto tisuća kuna podupire aktivnosti gorskih spašavatelja. Uređuju se staze označavaju staze, rade karte, educiraju vodiči kako bi boravak na planinama bio što sigurniji.