Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bajs na otvaranju skloništa

'Opasne točke trebamo pretvoriti u turističke destinacije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strani turisti su sve više po našim planinama, po divljim neotkrivenim mjestima, a Hrvatska gorska služba spašavanja ima sve više posla. Gostima treba pružiti sigurnu avanturu i povećati sadržaje. Stoga je uz vojnički grah i pjesmu, ministar turizma, Damir Bajs otvorio planinarsko sklonište na Kamešnici, planini koja se još uvijek otkriva.

Stoga je uz vojnički grah i pjesmu, ministar turizma, Damir Bajs otvorio planinarsko sklonište na Kamešnici, planini koja se još uvijek otkriva. Zaorila se tradicionalna ojkavica na Kamešnici. Mnoštvo Triljana, planinara i ljubitelja prirode, stiglo je na otvorenje planinarskog skloništa 'Sveti Mihovil'. Nakon pjesme valjalo je okrijepiti grlo, a priredila se i tradicionalna planinarska gozba. To je vojnički grah. Inače to planinari često koriste u ovakvim prigodama, to je postala tradicija', pojasnio je Božo Jagnjić iz Planinarske udruge Dinaridi.

Pročitajte i ovo Mariusz Kaminski Stranka Pravo i pravda Bivši poljski ministar započeo štrajk glađu u zatvoru: "Politički sam zatvorenik" Državni stan - 4 Ima pravo, ali... Dnevnik Nove TV doznaje kakav je stan izabrao novi ministar gospodarstva

Stručne ruke miješale su i tradicionalne dalmatinske uštipke. 'Ja sam specijalista za to, pa su me zvali da im udovoljim želji i da im pripremim i rado sam se odazvala', rekla je Marinka Dukić. Planinarsko sklonište na predjelu Žlabina izgrađeno je uz potporu ministarstva turizma te je dio zajedničkog programa s Gorskom službom spašavanja, pa je na planinu sa spasiocima stigao i ministar Bajs.

Povećanje sigurnosti

Slični objekti grade se i na ostalim hrvatskim planinama, kako bi se proširila turistička ponuda, ali i povećala sigurnost na tim područjima. GSS ima sve više posla, svake godine sve je veći broj intervencija.

'Logično je opasna mjesta pretvoriti u zanimljive destinacije'

'Ova područja prepoznaju već turisti i naravno improviziraju svoje potrebe i prave nama neprilike kao domaćinima. Zapravo nema ništa logičnije nego te prostore pripremiti za prihvat i takvih turističkih potreba, učiniti te potrebe i aktivnosti sigurnima', pojasnio je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

'Da se što veći broj točaka Hrvatske makne s onog djela koji možemo reći da su opasne, da ih pretvorimo u turistički zanimljive destinacije. Primjer je danas upravo ovdje gdje su označene staze i gdje imaju dom i gdje zapravo možemo stvoriti jedan proizvod', rekao je ministar turizma Damir Bajs.

>> GSS-u najviše posla daju nepripremljeni turisti avanturisti

Ministarstvo ove godine s milijun i sto tisuća kuna podupire aktivnosti gorskih spašavatelja. Uređuju se staze označavaju staze, rade karte, educiraju vodiči kako bi boravak na planinama bio što sigurniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene